Med miljarder av transistorer har samtliga kretsar som släpps buggar, så kallade errata, och ofta hundratal kända och väl dokumenterade. Rätt som det är upptäcks nya och tidigare okända fel, där ett relaterat till flertrådstekniken Hyperthreading i Intels senaste processorfamiljer Skylake och Kaby Lake nu kommit till ytan.

Under complex micro-architectural conditions, short loops of less than 64 instructions that use AH, BH, CH or DH registers as well as their corresponding wider register (eg RAX, EAX or AX for AH) may cause unpredictable system behaviour. This can only happen when both logical processors on the same physical processor are active.

Det fel som upptäckts kan inträffa när vissa instruktioner körs på en fysisk och en logisk kärna, det vill säga när en kärna har stöd för två trådar. Det här kan ge upphov till "oförutsägbara systembeteenden", med alltifrån buggar i mjukvara till datakorruption och förlust av data.

Problemet uppdagades först i ett utskick via Debian.org, men ska gå att återskapa i alla operativsystem, och gäller samtliga processorer ur Intels familjer Skylake och Kaby Lake, sjätte respektive sjunde generationens Core, med stöd för tekniken Hyperthreading.

Intel har korrigerat felet genom en uppdatering av mikrokoden för processorerna. Denna måste dock implementeras av tillverkare i BIOS/UEF, för att sedan skickas ut och uppdateras av slutanvändare. Hur många moderkort som har BIOS/UEFI med fixen är inte känt, men användare bör leta efter en uppdatering som korrigerar "Intel erratum SKW144, SKL150, SKX150, SKZ7".

Nämnvärt är att felet är svårt att efterskapa och att det hittills gått obemärkt förbi sedan Skylake lanserades för snart två år sedan, augusti 2015. Den som vill vara på den säkra sidan rekommenderas dock stänga av Hyperthreading till dess att moderkortet får ett BIOS/UEFI med stöd för Intels korrigering.