Så kallad mining av kryptovalutor är åter på tapeten, något som gör att tillverkare snabbt försöker få ut specialanpassade modeller på marknaden. Efter grafikkort utan videoutgångar är det dags för moderkort med skyhögt antal PCI Express-anslutningar.

Biostar är tidigt ute och slår på stora trumman, där modellen TB250-BTC PRO till sockel LGA 1151 levererar stöd för hela tolv anslutna grafikkort, genom elva PCI Express 3.0 x1 och en PCI Express 3.0 x16. Strömförsörjning erbjuds i form av en 24-pinnars ATX-kontakt, två stycken 4-pinnars ATX-kontakter samt sju fasers VRM. I lagringsväg återfinns sex SATA 6,0 Gbps.

Trots formfaktorn ATX är modellen utrustad med enbart två minnesplatser för DDR4-moduler – två färre än i vanliga fall. Ytterligare en anmärkningsvärd detalj är att PCI Express-platserna inte sitter i den sedvanliga ordningen, de är istället ordnade parvis. Till följd av detta kommer den som vill nyttja alla portar behöva använda så kallade riser-bryggor.

Utöver detta är kortets IO-panel relativt sparsmakad, med två PS/2, fyra USB 3.0, fyra USB 2.0 varav två med extra strömförsörjning. Vidare återfinns även en Ethernet-port med krets från Realtek, en DVI-port samt tre ljudutgångar som drivs av ljudkretsen ALC887 från Realtek.

Biostar TB250-BTC Pro rekommenderade prislapp anges till 129,99 dollar, vilket motsvarar omkring 1 400 kronor inklusive moms. När och om modellen hittar ut i svenska butiker är ännu inte känt.