Nuvarande router – inloggad

När Windows har öppnat adressen i webbläsaren automatiskt, eller om detta gjorts manuellt, bör någon form av inloggningsruta presenteras.

asus_login.png

Logga in

Exakt vilket användarnamn och lösenord som används beror på tillverkare samt eventuella inställningar som gjorts. Om du inte har ändrat något används oftast standardvärden för användarnamn och lösenord, och dessa finns oftast tryckta på routerns undersida. Användarnamnet är oftast ”admin”.

Här är ett exempel från ASUS RT-AC88U. Under rubriken ”Factory default settings” hittar du ”User name: admin” och “Password: admin” med en väldigt vettig uppmaning att ändra lösenordet så fort som möjligt.

defaults_small_passwd.jpg

Ett annat förfarande är att routern kommer fråga dig efter användarnamn och lösenord första gången routern starts samt efter "factory-reset". Bland annat Asus Zenwifi fungerar på det sättet.

Lokalisera inställningar

Väl inloggad får du leta efter inställningar för trådlöst nätverk, och i Comhems fall finns dessa direkt under Wifi-fliken. Här kan du se att det handlar om en modell som stöder både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden, modellen här har två separata 5 GHz radiodelar.

asus_wireless.png

Vad som inte framgår här är teoretisk kapacitet för de trådlösa nätverken, något som också kan variera mellan de olika radiodelarna och det är fallet här. Det är ett par saker som avgör maximal teoretisk länkkapacitet:

  • Wifi-generation, modellen som visas här är Wifi 5 (802.11ac) men allt fler modeller med Wifi 6 (802.11ax) bör hitta ut.

  • Antal "rumskanaler" (se Wifi-primer delen), till exempel 2×2 eller 4×4. Detta kan skilja på olika radiodelar, Zenwifi AC CT6 har MIMO 2x2 på två band och MIMO 4×4 på det som normalt används för "backhaul" (se Aimesh-avsnittet).

  • Kanalbredd, kan vara 20, 40, 80 eller 160 MHz. Ju större siffra desto högre är teoretiska maximala bandbredden, men känsligheten för störningar ökar också med högre kanalbredd.

För vardagsanvändning är i princip alla Wifi 5-routrar fullt tillräckliga om de används med en uppkoppling på 100 Mbps eller lägre.

De absolut billigaste Wifi 5-modellerna har en kapacitet på 150 Mbps på 2,4 GHz-bandet och 433 Mbps på 5 GHz-bandet. Det fungerar för Netflix, surf och linkande men om man inte är ute efter att spara någon enstaka hundralapp som mest, finns ingen anledning att välja mindre än Wifi 5-router med märkningen AC1200. Detta innebär 300 Mbps på 2,4 GHz- och 866 Mbps på 5 GHz-bandet.

Även routrar enligt Wifi 4 (802.11n) säljs fortfarande, men det är svårt att se varför någon skulle investera i sådana idag.