I och med lanseringen av AMD Ryzen har Intel accelererat sitt lanseringsschema, där sockel LGA 2066 släpptes i juni istället för till sensommaren. Till denna ska det även komma processorer med 12, 14, 16 och 18 kärnor, vilka dock ska kosta en bra bit över 10 000 kronor.

Det har även spekulerats i att Intel flyttat fram lanseringen av Coffee Lake, som är åttonde generationens Core-processorer. Rapporter från tidigare i år talade för att processorfamiljen inte skulle lanseras förrän den första hälften av 2018, något som ändrats de senaste veckorna där det istället talats om slutet av 2017.

Some of you might have heard from many resources that Intel will launch Z370. But it will be in Q4, I’m supposed not to say it… Please focus on Z270.

Nu rapporterar PCGamesn att lanseringen av Intel Coffee Lake och den tillhörande styrkretsen Z370 äger rum under årets fjärde kvartal. Uppgifterna kommer från en säljrepresentant för en icke namngiven moderkortstillverkare, som talade under ett lanseringsevenemang för sockel LGA 2066 och styrkretsen X299.

Arkitekturen för den kommande processorfamiljen väntas i stort vara densamma som för Kaby Lake. Nytt blir tredje generationens 14-nanometersteknik (14nm++) som ska bjuda på högre klockfrekvenser och bättre energieffektivitet. Coffee Lake väntas även ta sex kärnor från Intel till de breda massorna.

Till detta hör den nya styrkretsen Z370, som efterträder Z270. Det handlar inte om någonting helt nytt utan en vidareutveckling, där nyheten är integrerat stöd för USB 3.1 (10 Gbps). Den nya 300-serien av styrkretsar väntas även blir först ut med att ha inbyggt trådlöst nätverk 802.11ac samt Bluetooth.

Sockeln som ska användas ska åter bli LGA 1151, men om processorerna blir kompatibla med dagens moderkort är höljt i dunkel. Vissa uppgifter talar för att så blir fallet, medan andra gör gällande att det ökade antalet kärnor gör att det trots samma sockel kommer krävas nya moderkort.

We've made great progress on getting this product ready for market later on this year, and in fact we expect to see the eighth generation Core in laptops and in desktops by the holidays season this year.

Utöver stationära datorer är Coffee Lake även ämnad bärbara datorer, där Intel ska ta sex kärnor till prestandaorienterade modeller som speldatorer. Familjen blir också först ut med att erbjuda fyra kärnor för Ultrabook, en dubblering mot de två kärnor som varit standard sedan lanseringen av Sandy Bridge år 2011.

Intel Coffee Lake kan bli kortlivad

Samtidigt som moderkortstillverkarna arbetar med Z370-utrustade talar uppgifter till SweClockers om att Coffee Lake kan bli kortlivad. En representant för en av de stora tillverkarna berättar att processorfamiljen likt Broadwell kan bli en parentes för stationära datorer och levereras i ett knappt halvår, för att under 2018 års första hälft ersättas av Cannonlake på 10 nanometer.

Huruvida så blir fallet är dock ännu inte bestämt. Samma källor talar om intern oreda hos Intel, där lanseringsplanerna ändras fram och tillbaka. Bland annat ska Intel ha försökt få till en lansering av Coffee Lake redan under tredje kvartalet, men tvingades backa för att ge moderkortstillverkarna mer tid.