AMD övergav mer eller mindre servermarknaden efter lanseringen av Bulldozer, varpå Intel dominerat det lukrativa segmentet sedan dess. I och med lanseringen av Zen blev det tydligt att AMD skulle göra comeback på marknaden genom processorfamiljen Epyc, där upp till 32 kärnor står på menyn.

Nu listas processorerna på prisjämförelsesajten Prisjakt, med hela modellserien från 8 kärnor ända upp till 32. Samtliga processorer har stöd för åtta DDR4-minneskanaler och upp till 2 TB minne i 2666 MHz samt 128 PCI Express-kanaler.

Epyc består av en gigantisk krets där fyra stycken Zeppelin-kretsar kopplats samman via ett substrat och tekniken Infinity Fabric, något som lett till svårlösta latensproblem kretsarna sinsemellan.

Totalt sett lanseras tolv modeller, där den billigaste är åttakärniga Epyc 7251. Ovanför denna i hierarkin syns den den 16-kärniga Epyc 7281, som bjuder på en turbofrekvens om 2,7 GHz till ett pris på ungefär 7 100 kronor. Den billigaste 32-kärniga modellen, Epyc 7551P, landar på cirka 23 000 kronor och har en turbofrekvens på 3 GHz.

Priserna är i linje med officiella prisuppgifter från AMD, men värt att nämna är att butikslistningen är hos den utländska återförsäljaren Lambdatek. Tillgänglighet och prisuppgifter hos svenska återförsäljare är således ännu okänt.