Det är på allvar nedräkning till AMD Radeon RX Vega för konsumenter. Grafikkretsen ska lanseras på teknikkonferensen Siggraph i slutet av månaden, och väntas landa i butik under sensommaren. Som uppvärmning letar sig nu en första omgång prisuppgifter ut på internet.

Källor till SweClockers lyfter fram europeiska prisnivåer runt 900 till 1 000 EUR inklusive moms, något som även bekräftas av flera kontakter på den svenska marknaden. Det innebär i runda slängar 9 000 kronor inklusive moms för toppmodellen – i linje med riktigt påkostade varianter av Geforce GTX 1080 Ti.

Uppgifterna härstammar från distributörsledet, vilka i sin tur hämtar riktpriser från AMD och partnertillverkare. Därmed inte sagt att nivåerna stämmer med vad som gäller vid lansering. Bland andra konkurrenten Nvidia ger ofta ut uppblåsta prislappar i en första omgång, för att inte avslöja alla kort på förhand.

AMD Radeon RX Vega sägs lanseras i flera olika konfigurationer. Toppmodellen ryktas få förmonterad vattenkylning, och ska enligt AMD erbjuda bättre spelprestanda än tidigare lanserade Frontier Edition. Läckta uppgifter ger medhåll, med resultat i samma region som Geforce GTX 1070 och Geforce GTX 1080.

Läs mer