AMD har haft några tuffa år bakom sig med näst intill obefintlig konkurrensmöjlighet i de högre segmenten på processormarknaden. I och med återkomsten på marknaden med Ryzen 7 förutspådde de därför att det skulle vända, något som dock inte hann ge resultat ekonomiskt sett för årets första kvartal.

Q2 2017

Q1 2017

Q2 2016

Intäkter

$1,22 miljarder

$984 miljoner

$1,03 miljarder

Rörelseresultat

$25 miljoner

-$29 miljoner

-$8 miljoner

Nettovinst

-$16 miljoner

-$73 miljoner

$69 miljoner

Bruttomarginal

33%

34%

31%

I och med att AMD:s kvartalsrapport för det andra kvartalet 2017 publiceras blir det dock mer positiva tongångar, och det står klart att företaget bjuder på betydligt starkare siffror. Bolagets intäkter för årets andra kvartal uppgår till 1,22 miljarder USD, en ökning på cirka 18 procent jämfört med samma period i fjol.

Rörelseresultatet anges till 25 miljoner USD, vilket alltså innebär en svarta siffror för AMD för första gången på länge. Detta kan jämföras med fjolårets rörelseresultat under samma kvartal som landade på minus 8 miljoner USD. Nettovinsten landar dock på minus 16 miljoner USD, vilket kan jämföras med samma period förra året då den låg på 69 miljoner USD.

Enligt AMD är det divisionen Computing and Graphics innefattande processorer, styrkretsar och grafikkort som dragit in en stor del av intäkterna på sammanlagt 659 miljoner USD. Det är en 51 procents ökning över föregående år och sägs ha sin grund i ökad efterfrågan på grafikkort och Ryzen-processorer.

Divisionen Enterprise, Embedded, and Semi-Custom, som bland annat innefattar systemkretsarna för spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One, omsatte 563 miljoner USD. Det är 5 procent mindre än föregående år och AMD förklarar att det främst grundar sig i en lägre försäljning av skräddarsydda kretsar.

För det tredje kvartalet förutspås en sekventiell ökning på 23 procent över andra kvartalets intäkter med en felmarginal på 3 procentenheter. Vidare meddelar bolaget sina investerare att årets totalvinst beräknas öka till ett "mellanhögt eller högt" dubbelsiffrigt tal, jämfört med föregående beräkningar om ett lågt dubbelsiffrigt tal.

Läs mer