Under de senaste åren har anslutningen M.2 blivit en given detalj i stationära såväl som bärbara datorer. Samtidigt har ett flertal framsteg skett gällande tekniken som bygger upp de SSD-enheter vi använder. Lagringen har exempelvis komprimerats genom att stapla minnesceller, och ökat i hastighet genom tekniker såsom Optane.

Intel tillkännager nu att de arbetar mot målet att kunna rymma en petabyte (PB) lagring i ett serverchassi, med en höjd på endast 4,45 cm (1U). För att få detta att fungera har bolaget tagit fram en ny formfaktor för SSD-enheter med namnet Ruler (sv. linjal), där namnet syftar på den avlånga formen.

Enheten är tänkt att anslutas via PCI Express och är av en typ som behöver minimal strömtillförsel och kylning, en kombination som ska erbjuda högsta lagringstäthet. Ruler ska finnas tillgänglig med Intels Optane-teknologi, men även 3D-NAND. De två typerna kommer också finnas i Dual Port-utförande vilket ska erbjuda redundant lagring.

Lagringsenheter med funktioner såsom Dual Port ska enligt Intel finnas tillgängliga redan under tredje kvartalet i år, till en ännu okänd prislapp. När den nya formfaktorn kan tänkas nå marknaden nämns inte, men bolaget talar om att det blir inom en snar framtid.