År 2007 lanserade Apple Iphone och telefonmarknaden blev aldrig som förut igen, ett faktum som drabbade telefonjätten Nokia hårt. Nokia omstrukturerades och arbetade ihop med Microsoft och producerade telefoner med operativsystemet Windows Phone. Tidigare under året släppte tillverkaren HMD telefoner märkta Nokia, bland annat den klassiska Nokia 3310 i ny tappning.

Nu är det dags för konkurrens i toppskiktet i och med lanseringen av flaggskeppet Nokia 8. Tidigare under året lanserades billigare varianter, med namnen Nokia 6, Nokia 5 och Nokia 3. Alla fyra modeller har frångått Windows Phone och kör Android Nougat 7.1.1 i grundutförandet.

Stor vikt läggs vid telefonens kameror, som bestyckats med en Zeiss-tillverkad optik och sensor på 13 megapixlar. På baksidan finns dessutom två separata linser, där den ena är dedikerad för monokroma bilder. Videoinspelning kan ske i 4K-upplösning och ackompanjeras av tre mikrofoner för 360 graders ljudupptagning.

Systemkretsen utgörs av Qualcomm Snapdragon 835, där två grupper av fyra kärnor i olika klockfrekvenser resulterar i totalt åtta kärnor. Fyra gigabyte primärminne samsas med 64 gigabyte lagringsutrymme, med möjlighet till uppgraderingar genom platsen för SD-kort.

Skärmen är av IPS-typ med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar. Den 5,3 tum stora skärmen täcks av Gorilla Glass 5 som ska skydda telefonen mot fall från upp till 160 cm.

Nokia 8 har ännu inget lanseringsdatum, men väntas släppas inom kort i färgerna matt och polerad blå, koppar samt grå. Lanseringspriset ligger på motsvarande 6000 kr, men när den blir tillgänglig i Sverige är ännu okänt.