Sedan lanseringen av det mobila operativsystemet Android har Google gett det ett sött kodnamn, där varje storversion fått ett nytt baserat på en ny bokstav enligt alfabetisk ordning. Efter Android 7.0 "Nougat" kommer Android 8.0, där bokstaven "O" helt i enlighet med spekulationerna blir ett dubbelt chokladkex med fyllning.

Med ett blogginlägg och en video där ett större kex äter ett mindre (kannibaler? /reds. anm.) med mjölk avtäcker Google att Android 8.0 heter Oreo. Det här är endast andra gången som Google använder sig av ett varumärke, den första var Android 4.4 "Kitkat" som lanserades hösten 2013.

Bland de stora nyheterna märks ett bild-i-bild-läge, som gör det möjligt att ha två applikationer öppna samtidigt. En annan är notisprickar, små punkter som lägger sig på appikonens övre högra hörn. Dessa kan användaren hålla in för att se sina senaste notifikationer och dra åt sidan om det inte är av intresse.

Andra funktioner som lyfts fram är Autofill, som med användarens tillåtelse sparar namn och lösenord för att fylla i dessa automatiskt. Med Oreo introduceras även konceptet Android Instant Apps som kan ta användaren direkt från webbläsaren till en ny applikation, utan krav på förinstallation.

Google Play Protect är ett nytt initiativ från Google och innebär att program som laddas ned från Google Play Store skannas och blockeras om skadlig kod upptäcks. En annan förbättring ska vara längre batteritid, vilket bland annat tillskrivs att applikationer inte är aktiva lika länge i bakgrunden som tidigare.

Google Android 8.0 ska inom kort släppas skarpt på bred front för enheterna Pixel, Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X, Pixel C och Nexus Player, medan vissa användare i betaprogrammet redan fått uppdateringen. Andra tillverkare ska antingen släppa uppdateringar eller nya telefoner med Android 8.0 innan slutet av året.