Virtuell verklighet har under de senaste åren vunnit mark i riktning mot den breda massan. Tidigare under sommaren tillkännagav Oculus att företagets VR-headset Rift prissänks, vilket senare skedde även för konkurrenten HTC:s motsvarighet Vive.

Microsoft ämnar nu att utöka målgruppen för virtuell verklighet och väljer att göra det genom konceptet Mixed Reality. På företagets blogg berättar teknikchefen Alex Kipman om de samarbetspartner som finns kring projektet, där Steam är ett av de mer välkända bolagen inom genren. Utbudet från speldistributören ska därmed kunna drivas med VR-headset och tillhörande rörelsekontroll från Microsoft.

En lansering av produkter för att möjliggöra Mixed Reality sker på teknikmässan IFA i Berlin, som äger rum 1–6 september. Utbudet av produkter sträcker sig från headset för Mixed Reality, till datorer för att driva dem. Bolagets produktionspartner är väletablerade aktörer, där skaran bland annat utgörs av HP och Lenovo.

Gällande datorerna handlar det om modeller i två prisklasser anpassade för Mixed Reality. För de billigare handlar det om bärbara och stationära datorer med integrerade grafikkretsar, som ska kunna uppnå en bildfrekvens på 60 FPS. För de dyrare modellerna handlar det istället om datorer med dedikerade grafikkort och en bildfrekvens på 90 FPS.

Enligt Microsoft är ett huvudsakligt mål med den nya produktkategorin att prissättningen ska vara resonlig och tillgänglig för många. Vid lansering kommer paket av kontroller samt headset finnas tillgängliga för 399 USD, motsvarande cirka 4 000 kronor inklusive moms. Något exakt lanseringsdatum är dock ännu inte tillkännagivet.