Ett fenomen som blivit allt vanligare på webben är automatiskt uppspelande videoklipp, där innehåll på sajter startas automatiskt utan att användaren interagerat med detta. Detta är något som lett till irritation hos många användare, dels då det är ett störande moment men också för att det använder mer data och drar mer batteri på mobil.

I ett nytt blogginlägg meddelar nu Google att de introducerar en lösning för detta i och med kommande version 64 av företagets webbläsare Chrome. Denna kommer börja blockera innehåll som spelas upp automatiskt på webbplatser.

Undantaget är sådant som inte spelas upp med ljud samt det som användaren tidigare visat intresse för, exempelvis genom att tidigare regelbundet ha spelat upp video på den aktuella webbplatsen.

Detta görs enligt Google bland annat för att göra upplevelsen mer enhetlig över både mobila och stationära plattformar. I nästa version av webbläsaren, Chrome 63, introduceras även en inställning för vilken typ av media som ska spelas upp automatiskt. Det kommer exempelvis vara möjligt att stänga av ljud permanent för specifika webbplatser

Blockeringen av automatiskt uppspelande videoklipp implementeras i och med Chrome 64, vilken är tänkt att släppas i januari 2018.