AMD överraskade med tillkännagivandet av Ryzen Threadripper, där de för första gången på över ett decennium lyckades knipa prestandatronen. I grunden handlar det om samma plattform som för serverfamiljen Epyc, men något anpassad för att passa entusiastmarknaden.

Ett tydligt tecken på detta är den massiva processorkapseln från Epyc-familjen med hela fyra kretsar under värmespridaren. För Ryzen Threadripper är dock endast två aktiva för att ge upp till 16 kärnor och fyra minneskanaler, istället för fyra kretsar i Epyc vilka ger hela 32 kärnor och åtta minneskanaler.

För Ryzen Threadripper har dock AMD hävdat att de endast innehåller två kretsar medan de andra är attrapper. Nu har entusiasten "Der8auer" plockat isär ett butiksexemplar av Ryzen Threadripper 1950X, slipat ned kretsarna och därigenom kunnat påvisa att så inte är fallet, utan att processorerna faktiskt innehåller fyra riktiga Zeppelin-kretsar.

Tillvägagångssättet har återaktualiserat frågan om AMD har planer på att släppa en processor med 32 kärnor för entusiaster. I sådana fall skulle det handla om en mer begränsad plattform än Epyc, då moderkort med sockel TR4 och styrkretsen X399 endast har stöd för fyra minneskanaler och 64 banor PCI Express 3.0.

Huruvida AMD har sådana planer är dock i dagsläget endast spekulativt och även om så är fallet är det möjligt att bolaget inväntar Intels 18-kärniga Core i9-7980XE innan de fattar ett beslut. Mer sannolikt är att Ryzen Threadripper är en biprodukt av Epyc, där AMD drar nytta av stordriftsfördelar och delvis defekta processorer egentligen avsedda servermarknaden.