Fjolårets Doom som återuppväckte serien ur en längre dvala mottogs med öppna armar av både press och spelare. Titeln prisades för dess ikoniska övervåld, samtidigt som många menade på att Id Tech 6 levererade en både väloptimerad och visuellt övertygande spelvärld. Inte minst på PC/Windows skapade titeln rubriker, där denne var bland de första att nyttja grafikgränssnittet Vulkan.

Under Nintendo Direct i september avtäckte företaget den annalkande Nintendo Switch-versionen av Doom. Nu har Digital Foundry satt tänderna i titeln, för att se vilka kompromisser som fått göras för att anpassa spelet till en handhållen konsol.

Först och främst konstateras det att upplösningen fått ta en stor smäll, där denna kretsar kring 1 088 × 612 pixlar under spelets gång. Vidare menar Digital Foundry att grafikinställningarna skruvats ned under PC-versionens lägsta läge. Detta märks inte minst på exempelvis rörelseoskärpa och partikeleffekter, där dessa renderas i en fjärdedel av spelets ordinarie upplösning.

Även texturerna ser en tydlig nedgradering, vilket tillsammans med den lägre upplösningen ger en sammantaget suddig upplevelse, särskilt på större TV-apparater. Prestandamålet ligger på 30 FPS för att kunna köra titeln på hårdvaran i Switch. Detta mål nås dock inte alltid, utan dippar ner till 25 bilder per sekund förekommer, särskilt då många fiender befinner sig på skärmen.

Avslutningsvis landar Digital Foundry i att Doom för Switch är en tekniskt imponerande skapelse, där den visuellt ambitiösa titeln till fullo kan köras på en handhållen enhet. Uppoffringar i form av lägre upplösning, ojämn bildfrekvens samt nedskruvade inställningar var delvis att vänta på konsolen, något som kanske inte faller alla i smaken.

Doom för Nintendo Switch hade lansering i fredags, och finns ute i butik nu för omkring 550 kronor. SweClockers systersajt FZ har även recenserat Doom på Switch, och deras recension går att läsa här.