Olika typer av streamingtjänster har seglat upp som mycket populära bland konsumenter de senaste åren. Däribland ingår musikstreaming, en marknad där den svenska aktören Spotify kanske är mest känd. I takt med att tjänsterna växt i popularitet har även konkurrerande lösningar dykt upp, där jättar som Google och Apple båda lanserade egna tjänster.

Nu rapporterar Financial Times att Spotify tillsammans med konkurrenten Deezer vädjar till EU för att säkerställa lika villkor på marknaden. Bolagen menar att Apple i egenskap av plattformsinnehavare och konkurrent på samma gång kan skapa fördelar åt sina egna tjänster. Spotify framhåller särskilt en incident i fjol, då Apple stoppade uppdateringar till applikationen.

Vidare tillfaller 30 procent av intäkterna från abonnemang skapade i IOS-applikationer eller App Store plattformsinnehavaren, vilket i detta fall är Apple. Detta sägs göra det svårare att matcha Apples priser, eftersom bolaget slipper avgiften.

Nämnvärt är att Apple sänker avgiften till 15 procent efter ett års prenumeration, vilket även kommer gälla Google efter årsskiftet, som i dagsläget tillämpar en premie om 30 procent. Konsekvensen har blivit att Spotify lägger på en extra kostnad för prenumerationer som påbörjats via plattformarnas egna betalningssystem. Bolaget har dock valt att ändra detta för Apple-användare, där nya prenumeranter enbart kan betala direkt via Spotify.

EU har tidigare gått in för att stävja konkurrenshämmande affärsmodeller, där Google i somras fick betala skyhöga 23,5 miljarder kronor i böter för brott mot konkurrenslagstiftningen. Nu hoppas Spotify tillsammans med Deezer att liknande lagstiftning ska implementeras även i detta fall.