Inledning

Att vattenkyla datorn blir allt vanligare. Slutna vattenkylare, alltså all-in-one (AIO), är den enkla och färdiga lösningen. Det många entusiaster menar med "vattenkylning" är dock vad som kallas för custom loop – en egenhändigt byggd vattenslinga.

Konceptet egenbyggd vattenkylning har funnits länge med allt från så kallade water chillers som kyler ned vätskan under rumstemperatur till väsentligt enklare konstruktioner. Jag byggde min första vattenkylning år 2005 med vattenblock till både grafikkort och processor och då var produkterna så pass mogna att det var en relativt smidig lösning. Jämfört med dagens vattenkylningsprodukter var dessa däremot klart bristande.

Idag är utbudet av produkter så pass stort att det enkelt går att ersätta luftkylning för de flesta komponenter. Har du ett grafikkort som sålts i relativt små volymer är det betydligt svårare, men det finns idag sidor för att undersöka kompatibilitet för komponenter.

I denna guide kommer jag gå igenom de mest väsentliga områdena för att komma igång med vattenkylning, vilka delar som behövs och hur systemet byggs ihop.

Lista över komponenter som syns i guiden

Namn

Komponent

Pris

Phanteks Enthoo Pro Tempered Glass

Chassi

Phanteks Glacier C350i

CPU-block

Phanteks Glacier G1080 Ti Gigabyte Aorus

Grafikkortsblock

Phanteks Glacier R220

Pump och tankkombo

1 200 kr

Phanteks PH-F120MP

Fläkt

Phanteks Soft Tube Fitting 16/10 mm

Anslutning

119 kr/st

Phanteks Rotary Fitting 90

Vinkel

169 kr/st

Phanteks Rotary Fitting 45

Vinkel

169 kr/st

Guide – inte ett produkttest

Notera att detta inte är ett test av en specifik produkt. Alla produkter som används i denna guide har tillhandahållits av Phanteks, men dessa används endast som illustration. Allt som beskrivs i guiden går även att applicera på produkter från andra tillverkare på marknaden.

DH_Meetup-28.jpg

Denna guide skapas i samarbete med Phanteks

Phanteks_logo.png

Många medlemmar sitter inne på massvis av kunskap. I SweClockers testpiloter får erfarna entusiaster tillfälle att på egen hand testa nya produkter. Nu utökas konceptet med nya inslag – teknikgenomgångar och guider!

Testpiloternas guider skapas tillsammans med en eller flera samarbetspartner, såsom butiker och tillverkare. Dessa finansierar innehållet, bistår med produkter och tillhandahåller dessutom förstahandsinformation om den senaste tekniken.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter