Snart har 16 år passerat sedan Microsofts spelkonsol Xbox sjösattes i Europa och ett flertal uppföljare har sedan dess nått marknaden. Vid den första lanseringen mötte den medföljande handkontrollen en del kritik för sin storlek, men blev samtidigt omtyckt av många.

Under 2017 meddelades att handkontrollen för nämnda konsol återkommer och på CES 2018 presenterades fler detaljer. Handkontrollen, som fått namnet The Duke för Xbox One, tillverkas i sin nyversion av Hyperkin och replikerar originalet i hög grad. Storlek, materialval och estetik har bibehållits, medan vissa förändringar har gjorts för användning tillsammans med mer moderna plattformar.

Originalets proprietära kontakt har ersatts med en USB-variant, vilket tillåter användning med senare Xbox-konsoler men även PC. Anslutningarna för minneskort som fanns hos föregångaren har tagits bort, samtidigt som två avtryckarknappar adderats. Produktens mest utmärkande detalj är den OLED-skärm som monterats på framsidan och visar en animerad Xbox-logotyp.

På Twitter meddelar handkontrollens skapare Seamus Blackley att The Duke för Xbox One blir tillgänglig i slutet av mars. Priset hamnar på motsvarande 700 kronor inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #CES-2018