Under 2017 rapporterades det vid ett flertal tillfällen om stigande minnespriser för såväl SSD-enheter som primärminnen. Anledningen är att efterfrågan på minnen av olika slag har ökat kraftigt och tillverkare har inte kunnat möta denna, och bland annat Samsung har lovat att öka produktionen av DRAM under 2018.

Detta till trots rapporterar nu Digitimes att minnespriserna kommer fortsätta stiga under första halvåret 2018. Enligt Lee Pei-ing, VD för den taiwanesiska kretstillverkaren Nanya Technology, väntas efterfrågan på minneskretsar stiga med 20-25 procent under 2018 och bland annat datacenter och artificiell intelligens är två snabbt växande områden som bidrar till detta.

De snabbt stigande minnespriserna är något som gjort att myndigheter i Kina börjat titta närmare på marknaden och det har talats om en möjlig utredning för kartellbildning. Det finns i dagsläget inga bevis för detta, men om så är fallet är höga böter att vänta.

När SweClockers tittade närmare på priserna i september 2017 hade dessa mer än dubblerats sedan juni 2016. Det hade då skett en ökning från 40 kronor per gigabyte till cirka 90 kronor per gigabyte för DDR4-minne, där exempelvis minnespaket i kapaciteter om 2 × 4 GB kostade 750–800 kronor.