Tidigare under veckan fick diskussionen kring lootlådor ny fart då civilminister Ardalan Shekarabi berättade att fenomenet lootlådor uppmärksammats av regeringen. Han meddelade att myndigheter och experter börjat se över frågan och huruvida dessa ska klassas som lotterier eller inte.

Samarbetsorganisationen Dataspelsbranschen svarar nu kring detta och meddelar att de stöder Lotteriinspektionens uttalande om att lootlådor inte är lotterier. Anledningen är bland annat att lådornas innehåll saknar något monetärt värde utanför spelen.

Det kan dock förekomma olaglig handel på svarta marknader. Våra medlemmar gör alla ansträngningar för att hindra det på olika sätt, bland annat genom att stänga av spelare som bryter mot reglerna samt införa tekniska hinder. På denna punkt efterfrågar vi även åtgärder från myndigheternas sida.

De menar dock att det kan förekomma olaglig handel av lootlådor och föremålen i dessa, där försäljning av skins till Counter-Strike: Global Offensive är ett exempel på detta. Dataspelsbranschen berättar också att många utvecklare gör ansträngningar för att stoppa denna typ av verksamhet, men de efterfrågar även åtgärder från myndigheter.

Innehållet i lootlådor är ofta rent kosmetiskt och även helt frivilligt. Därför menar de att de inte bör blandas ihop med hasardspel där syftet är att spela om pengar. Lootlådorna finns enligt dem till för att ge spelarna en bättre upplevelse och används ofta som ett sätt att finansiera fortsatt utveckling av spelen.