För första gången på flera år har processormarknaden fyllts av konkurrenskraftiga bidrag från både Intel och AMD, där sistnämnda överraskade med processorfamiljen Ryzen för snart ett år sedan. Nyligen släppte bolaget även APU-serien med kodnamnet Raven Ridge, där första generationens Ryzen kombinerats med en kompetent grafikdel baserad på arkitekturen Vega.

För att skära ner på tillverkningskostnaden för "Raven Ridge" är bland annat den integrerade värmespridaren (IHS) inte längre fastlödd. Förändringen har väckt en del spekulationer kring hur detta kommer se ut för nästkommande Ryzen-processorer. I ett inlägg på forumet Reddit slår AMD:s Robert Hallock hål på diskussionerna och berättar att det fortsatt handlar om fastlödda värmespridare.

Ryzen 2 har kodnamnet Pinnacle Ridge och baseras på arkitekturen Zen+, vilket AMD klargjorde inför CES 2018. Generationen är en uppfräschning av Summit Ridge och erbjuder därmed upp till åtta kärnor med Simultaneous Multithreading (SMT) aktiverat.

Pinnacle Ridge kommer även bjuda på förhöjda klockfrekvenser, ökad kompatibel minnesfrekvens och något bättre prestanda vid given klockfrekvens (IPC). Därtill tar tillverkningsprocessen steget ned till Globalfoundries 12 nanometer från nuvarande 14 nanometer. Lanseringen sker i april och produkterna ska då ersätta den nuvarande Ryzen 1000-serien.