Antalet cyberattacker har ökat mycket under de senaste åren, och bara under 2017 rapporterades det om Wannacry, Petya och Bad Rabbit vilka alla krypterar filer på den infekterade enheten och kräver lösensumma i utbyte mot dessa. På grund av detta föreslår nu Centerpartiet införandet av ett hemvärn mot sådana attacker.

För TV4 Nyheterna berättar Centerpartiets försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström att det idag utförs cirka 10 000 attacker i månaden bara i Sverige och att åtgärder behöver tas. Partiets förslag går ut på att engagera it-kunniga och experter på området som kan hjälpa till vid behov.

Enligt säkerhetsexperten Per Hellqvist är tanken god, men han menar att det finns vissa problem som behöver lösas. Det handlar bland annat om att det finns en brist på den kompetens som krävs och detta behöver partiet ha i åtanke, menar Hellqvist.

Det handlar än så länge endast om ett förslag och Centerpartiet berättar att de ska försöka få med sig försvarsberedningen för att utreda frågan kring cyberhemvärn. Ett av de få länder som redan idag har ett liknande system är Estland, som införde detta efter att de utsattes för en stor attack år 2007.