För lite mindre än ett år sedan dömdes fyra personer till 1,3 miljoner kronor i skadestånd och fängelse. Anledningen var att de drivit webbplatsen Dreamfilm, där de gjort ett stort antal filmer tillgängliga via servrar som varit placerade i andra länder.

Nu har målet tagits upp i hovrätten, vilka väljer att höja skadeståndet ytterligare till fyra miljoner kronor. Samtidigt sänks också fängelsestraffen till villkorlig dom och två av personerna döms även till dagsböter. Filmbolaget SF, som står bakom stämningsansökningen, har endast krävt skadestånd för en film ur Maria Wern-serien som funnits tillgänglig på webbplatsen.

Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen, berättar att de valt att fokusera på en film då de anser att det är den effektivaste metoden. Han ser också domen som en stor framgång för rättighetsinnehavare, då den innebär en praxis som kommande fall kan följa.

De fyra personerna bakom webbplatsen har ännu inte kommenterat på domen, men sade efter tingsrättens beslut att de drivit Dreamfilm men nekade till brott. Det är möjligt att domen överklagas till Högsta domstolen, men detta är inte troligt då det kräver prövningstillstånd och att den kan ge vägledning för liknande mål.