Google släppte ursprungligen tjänsten Google Now till Android och IOS år 2012, där applikationen agerade hjälpmedel åt användare. Tanken var att den genom skräddarsydda så kallade kort skulle bistå med relevant information, och kunna genomföra exempelvis sökningar efter restauranger eller kollektivtrafik baserat på geografisk plats.

Fyra år senare var det dags för Google Assistant, en evolution av Google Now, som i större utsträckning bygger på artificiell intelligens och maskininlärning. Tjänsten var dock enbart tillgänglig på ett fåtal större marknader världen över. Nu avslöjar Google i ett blogginlägg att Google Assistant kommer rullas ut i över 30 länder under 2018, däribland Sverige.

Tidigare har enbart åtta språk haft stöd för assistenten, men nu kommer fler än 30 språk täckas av tjänsten. Enligt Google motsvarar det 95 procent av alla enheter med Android som idag är kompatibla. I samband med avtäckandet avslöjas även en större nyhet, nämligen att Google Assistant får stöd för flera simultana språk.

Inledningsvis gäller detta enbart engelska, franska och tyska, men fler språk kommer läggas till i listan över tid. Google aviserar även att företaget arbetat med tillverkare för att skapa en starkare integration mellan hårdvara och tjänster som Google Assistant. Detta innefattar exempelvis skräddarsydd mjukvara för AI på kretsnivå, så att telefoner enklare kan känna igen kommandon i stil med Ok Google.

Avsaknaden av stöd för svenska i Google Assistant innebär i dagsläget att Google valt att inte officiellt lansera flertalet produkter i Sverige. Däribland telefonerna i Pixel-serien, eller produkter för smarta hem som Google Home.

Huruvida detta faktiskt innebär att tjänster som Android Auto, Google Home eller telefonerna i serien Pixel kommer lanseras i Sverige framgår inte. Något lanseringsdatum för Google Assistant anges inte heller, men det rör sig om några månader enligt bolaget.

Diskutera smarta hemmet i SweClockers forum