Sedan cirka åtta år tillbaka arbetar ukrainska 4A Games med spelserien Metro. Den senaste delen, Metro: Last Light, släpptes år 2013 och speltiteln har gjort sig känd för sin grafiska kvalitet och väloptimerade motor. Detta har gjort att spelet ofta figurerat i tester av grafikkort och processorer, bland annat i SweClockers testlabb.

I en intervju med Gameinformer berättar chefen Jon Bloch att utvecklarens ambition är att trenden ska leva vidare i och med kommande Metro: Exodus, och att de älskar att "spränga grafikkort". Spelmotorn som används för uppföljaren uppges komma med en rad uppgraderingar som ska erbjuda förbättrad grafisk kvalitet jämfört med tidigare delar i serien.

Hopefully we're able to keep the Metro games as a standard for everyone's benchmarking needs. We love blowing up video cards.

Bland nyheterna nämns bland annat fysikbaserad rendering och ett nytt system för att rendera ljus. Då Metro: Exodus utspelar sig i en öppen värld kommer även spelet med dynamiskt väder och det utlovas också kraftigt förbättrade animationer både i och utanför filmsekvenser.

Metro: Exodus lanseras under 2018 för Xbox One, Playstation 4 och PC.