Automatisk filtrering av innehåll som laddas upp på webben har blivit allt vanligare, där troligen Youtubes Content ID-system är det mest omtalade. Detta skannar automatiskt sådant som laddas upp på plattformen för att säkerställa att det inte bryter mot upphovsrättslagar och används främst när det kommer till film och musik.

Nu uppmärksammar Github att EU lagt fram ett nytt förslag vilket skulle innebära att även kod som laddas upp på webben innefattas av denna avläsning. Enligt Github skulle det få många konsekvenser, bland annat då mycket av koden som delas på Github har flera upphovspersoner och är tänkt att kunna delas fritt utan kommersiella licenser.

Det skulle också skapa extra arbete och försvåra processen med att dela kod, då de automatiska systemen som används för avläsning har en tendens att ge felaktiga träffar. Förutom detta tar Github också upp frågor gällande personlig integritet då uppladdningsfilter är en form av automatiserad och generell övervakning av användare, vilket är förbjudet inom EU.

Andra menar att detta i praktiken skulle innebära en säker död för plattformar som Github, då lagförslaget innebär att de blir direkt skyldiga om en användare laddar upp innehåll som anses vara upphovsrättsskyddat. Det handlar dock i dagsläget om ett förslag och det är inte säkert att detta går igenom.