Bärbara datorer i det ultrakompakta segmentet får allt mer processorkraft, och kan numera i många fall erbjuda fyrkärniga lösningar med förhållandevis höga klockfrekvenser. På grafikfronten förlitar sig dock merparten av dessa på svaga integrerade lösningar, vilket inte är särskilt optimalt för spelande. Detta kan dock lösas med externa grafikkortsdockor som ansluts via Thunderbolt 3

En aktör som satsar stort på konceptet är Gigabyte, vars produktserie Gaming Box finns i ett antal olika konfigurationer – dock med fokus på Nvidias Geforce-familj. Nu introducerar företaget en ny modell som baseras kring AMD:s mellanklassmodell Radeon RX 580.

Till skillnad från många av konkurrenterna satsar Gigabyte på ett mer kompakt utförande på sin externa grafikkortslösning, där lådans yttermått på 212 × 96 × 162 mm ger ett förhållandevis nätt fotavtryck på skrivbordet.

Det hela möjliggörs av en exceptionellt kort version av Radeon RX 580, där detta är bestyckat med 8 GB GDDR5-minne som körs i 8 000 MHz medan grafikprocessorn har en maximal klockfrekvens på 1 355 MHz.

Förutom att husera grafikkortet fungerar lådan även som en dockningsstation, där tre USB 3.0-kontakter finns att tillgå för inkoppling av kringutrustning. Därtill syns en USB-kontakt för laddning av mobila enheter med stöd för Qualcomms Quickcharge 3.0. Det inbyggda nätaggregatet ligger på 450 W och ska enligt företaget leverera verkningsgrad i 80 Plus Gold-klassen.

Likt andra externa grafikkortslösningar sker kommunikationen till datorn över Intels gränssnitt Thunderbolt 3, vilket i praktiken ger en bandbredd på fyra banor PCI Express 3.0. Gigabytes Gaming Box har stöd för USB Power Delivery 3.0 och kan därmed mata upp till 100 W via Thunderbolt-kabeln för laddning av datorn.

Gigabyte RX 580 Gaming Box väntas finnas tillgänglig i handeln under våren men har ännu inte fått något officiellt pris.