Under det senaste året har en hel del framsteg gjorts när det kommer till att rymma kraftfull hårdvara i ett litet paket, där bland annat samarbetet mellan AMD och Intel resulterat i Kaby Lake G-kretsar. Nvidia har även utformat optimerade varianter av sina grafikkort under namnet Max-Q Design, vilket gör att korten kan användas i tunna bärbara datorer med begränsad kylförmåga.

Nu har specifikationer och pris för Asus bärbara dator Zephyros GX501 hittat ut på webben, genom en numera borttagen listning hos en brittisk återförsäljare. Datorn väger 2,24 kg och är endast 17,9 mm hög, men levereras trots det med både ett Geforce GTX 1080 från Nvidia och Intels sexkärniga processor Core i7-8750H, som tidigare dykt upp i läckta prestandatester.

Processorn har flertrådstekniken Hyperthreading aktiverad, vilket resulterar i tolv trådar med en basfrekvens om 2,2 GHz, medan turbofrekvensen ligger på 4,1 GHz. När det kommer till grafikkortet är detta en Max-Q Design-produkt, men några klockfrekvenser listas inte. Primärminnet utgörs av 16 GB DDR4-minne och den 512 GB stora PCI Express-baserade SSD-enheten står för lagringen.

Den 15,6-tum stora skärmen har upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och en uppdateringsfrekvens om 144 Hz med stöd för Nvidia G-Sync. Sett till anslutningar finns ett relativt brett utbud bestående av hörlursutgång, en HDMI, fyra USB 3.1 Type A och en USB 3.1 Type C, som även har stöd för Thunderbolt 3.

Zephyros GX501 har ännu inget känt lanseringsdatum, men släpps sannolikt inom en snar framtid. Hos den brittiska återförsäljaren hamnade prislappen på 2 903 GBP, vilket motsvarar ungefär 34 000 kronor.

Källa: Guru3D