Under hösten 2017 lades ett förslag fram av public service-kommittén som innebar att den nuvarande TV-avgiften skulle göras om. De föreslog att den nuvarande fast avgift på 2 304 kronor per år (192 kronor i månaden) per hushåll skulle ersättas av en ny skatt. Denna skulle då vara på 1 300 kronor per år, motsvarande cirka 100 kronor i månaden.

Regeringen har nu lagt fram ett nytt lagförslag som baseras på det tidigare från public servicekommittén. Enligt detta ska den nya public service-avgiften vara individuell och tas ut i form av en skatt av alla över 18 år. Den föreslagna avgiften hamnar precis som tidigare på 1 300 kronor per år, och denna ska betalas oavsett om personen har en TV-mottagare eller inte.

Enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) innebär den nya avgiften flera fördelar, då kravet på att skicka ut fakturor försvinner. Det menas också bli en förbättring för personer med låg inkomst, då de som har en månadsinkomst på under 13 600 kronor får en sänkt avgift. För studerande och andra utan beskattningsbar inkomst försvinner kravet på att betala helt och hållet

Förslaget har lämnats vidare till Lagrådet, som nu ska granska det och se till att det inte bryter mot befintliga lagar. Därefter ska den lämnas till riksdagen och väntas träda i kraft från och med den 1 januari 2019.

Källa: SVT Nyheter