Brytningen av så kallade kryptovalutor har pågått i flera år med varierande lönsamhet. Tidigt var kryptovalutan Bitcoin populär, och flera användare även på SweClockers forum köpte in grafikkort för att gräva fram de digitala mynten. Så småningom gjorde dock specialiserad hårdvara att lönsamheten minskade.

Vi har utvecklat våra metoder, hur vi inhämtar information och hur vi kan komma åt de uthyrare som inte har redovisat. Exakt hur vi gör det är hemligt.

Nu rapporterar Dagens Industri att Skatteverket börjat granska kryptoinnehav, något som de talat om tidigare under året. Detta har än så länge lett till att ett tjugotal svenskar upptaxerats med miljonbelopp. Det är i en intervju med Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster, som det framkommer att myndigheten utvecklat metoder för att komma åt innehaven.

Det finns en utmaning i att granska Bitcoin. Det är till exempel anonymiserat, men det finns möjligheter.

Utredningen med start under hösten 2017 riktar sig mot privatpersoner som kan ha undanhållit redovisningsunderlag för inkomster från handel med kryptovalutor. Hur myndigheten genomför granskningen och hur inhämtningen av information går till hålls hemligt, men trots anonymiserade överföringar säger sig myndigheten kunna komma åt denna.

I dagsläget beskattas vinst vid försäljning av kryptovalutor med 30 procent, vilket konkret lett till att upptaxeringar gällande cirka fyra miljoner kronor delats ut. Därutöver har straffskatter om 887 000 kronor tillkommit. Henrik Kisterud menar dock på att myndigheten inte nöjer sig där, utan hoppas på allt fler tillslag i framtiden.

Diskutera kryptovalutor i SweClockers forum