I början av 2015 avtäckte utvecklaren 343 Industries Halo Online, vilket var en free-to-play-version av Halo som utvecklades för PC/Windows. Spelet byggde på Halo 3 och var tänkt att släppas exklusivt för den ryska marknaden, men lades ned under 2016 efter ett beslut från Microsoft.

Kort därefter började en grupp entusiaster arbeta på en modd för spelet, med namnet Eldewrito. Denna lät spelare skapa och driva egna servrar samt lade till borttagna funktioner samt stöd för moddar. Nu meddelar utvecklaren 343 Industries att de tillsammans med Microsoft inlett en process för att stänga ned distributionen av spelfilerna för modden.

Anledningen är att bolaget måste skydda sitt varumärke och att modden bygger på källkod som aldrig släppts publikt. Utvecklaren menar att de vill hjälpa sitt community och främja denna typ av projekt, men att detta inte är möjligt på grund av upphovsrättsliga skäl.

De poängterar dock att modden uppmärksammat dem på att spelarna efterfrågar Halo för PC/Windows, och de hoppas att detta kan bli verklighet framöver. Om det blir av hoppas de kunna ta hjälp av spelare och moddare för att få med sådant som de efterfrågar.