Under våren släppte AMD andra generationens Ryzen, där bättre prestanda och slagkraftiga priser stod på menyn. I samband med CES 2018 avslöjade AMD att även Ryzen Threadripper skulle få en uppföljare under årets tredje kvartal, där det nu framgår att produkterna är i antågande.

I en färsk presentationsbild från AMD framgår att andra generationens Ryzen Threadripper börjat levereras till bolagets partner för test. Det innebär att såväl moderkortstillverkare och systembyggare har tillgång till de nya processorerna, vilket brukar betyda att en lansering är endast fåtalet månader eller veckor bort.

Andra generationens Ryzen Threadripper baseras likt senaste Ryzen på kretsen Pinnacle Ridge, som huserar den förfinade arkitekturen Zen+. Tillverkningen sker på 12 nanometer, något som förutom bättre energieffektivitet möjliggör högre klockfrekvenser än vad som var möjligt med Summit Ridge som utgjorde första generationens Ryzen-produkter.

Med en dubbel uppsättning Pinnacle Ridge under värmespridaren får andra generationens Ryzen Threadripper upp till 16 kärnor Zen+ och inget mindre än 32 trådar. Till detta hör också 32 MB L3-cacheminne, fyrkanals DDR4-minne och massiva 64 PCI Express 3.0-kanaler. Sockeln är likt generation ett TR4.

AMD har ännu inte gått ut med några modeller, men sannolikt är att dagens Ryzen Threadripper 1900X, Threadripper 1920X och Threadripper 1950X ersätts rakt av med nya som huserar 8, 12 respektive 16 kärnor. Vad den nya generationen får för klockfrekvens är ännu inte känt, men förbättringarna liknar troligen Ryzen 2000-serien som körs i 200–300 MHz över första generationen.

Test: AMD Ryzen 7 2700X och Ryzen 5 2600X "Pinnacle Ridge"