I veckan fyllde Nvidias grafikkort Geforce GTX 1080 två år – ett kort som var först ut med att ta Pascal-arkitekturen till konsumentmarknaden. Under året väntas företaget introducera en ny generation spelinriktade grafikkort, och det har länge spekulerats kring huruvida Nvidia tänkt använda sig av den redan lanserade arkitekturen Volta eller någon av de nystöpta varianterna Ampere eller Turing.

Enligt anonyma branschkällor som pratat med Tom's Hardware kan de nya grafikkorten komma att lanseras något tidigare än väntat. Dessa gör gällande att ersättaren till Geforce GTX 1080 lanseras någon gång i juli och att det är arkitekturen Turing som kommer användas för den nya uppställningen grafikkort.

I vanlig ordning ska det handla om Nvidias egna referensvariant "Founder's Edition" vid lanseringstillfället medan partnertillverkarnas kort väntas dröja till sensommaren. Namnet på det nya grafikkortet är ännu höljt i dunkel, men tidigare uppgifter pekar mot att det handlar om ett logiskt steg upp i sifferserien, det vill säga Geforce GTX 1180.

Medan sommarlanseringar för grafikhårdvara inte är helt ovanliga, så brukar dessa historiskt sett reserveras för lägre modellserier i stil med Geforce GTX 1060. Med detta sagt har dock de klassiska produktcyklerna med lanseringar på våren och hösten rubbats alltmer de senaste åren, vilket exempelvis AMD:s sommarutrullning av Radeon RX Vega är ett kvitto på.