Tidigare i vår meddelade Postnord att företaget skulle införa en speciell avgift på paket som importerats från Kina. Anledningen var den enorma ökningen i volymer som Postnord hade svårt att hantera, samtidigt som Tullverket kritiserade de minskade momsintäkterna vid importen.

En speciell avgift på 75 kronor infördes därför den 1 mars för alla paket som skickas från länder utanför EU, men i praktiken kom avgiften att ses som en en avskräckande åtgärd för import av varor från kinesiska handlare. Detta såg också ut att få effekt då importvolymerna sjönk efter att avgiften införts.

Breakit rapporterar nu dock att den kinesiska webbhandlaren Wish har nått en överenskommelse med Postnord om att företagets paket inte ska beläggas med importavgiften. Enligt överenskommelsen ska Wish själva ta ut momsavgiften vid köp vilket innebär att Tullverket inte behöver hantera momsfrågan i Sverige, vilket var målet med avgiften från början.

Enligt rapporten ska överenskommelsen mer eller mindre vara på plats och det enda som återstår är justeringar i kontraktet och ett möte med Tullverket. Breakits källa säger dessutom att Postnord har varit i kontakt med fler aktörer, vilket skulle kunna innebära andra populära kinesiska webbhandlare som AliExpress och Alibaba. Uppgifterna bekräftas nu även av Ehandel.se.