Hårdvara och testsystem

Vill man använda SCSI-hårddiskar behöver man hårdvara, en SCSI-kontroller (egentligen heter det SCSI Host Adapter, men SCSI-kontroller är vanligare), SCSI-kablage, SCSI-hårddisk och en terminator. Alla dessa bör vara fysiskt kompatibla med varandra, vill säga hårddisken, kontrollerkortet, kablarna och terminatorn har samma antal pinnar. Optimalt bör de följa samma standard också, exempelvis Ultra160 eller Ultra320, men detta är inte nödvändigt. Det är fullt möjligt att koppla en Ultra320-hårddisk till en Ultra160-kontroller utan att förlora allt för mycket på det, men vill ha ha all funktionalitet som ges är det givetvis bättre om all hårdvara stödjer samma funktioner.

För att göra det extra rörigt brukar SCSI-kontrollerkorten ha konstiga anslutningar till moderkortet. Vanliga moderkort har vanliga 32 bitar PCI-platser, som teoretiskt ska klara av cirka 133 MB per sekund, men oftast runt 110 MB per sekund praktiskt eftersom PCI-bussen delas av så mycket annan hårdvara som ljudkort och nätverkskort. Eftersom SCSI-kontrollerkort är hårdvara som brukar sitta i serverdatorer med stora RAID-arrayer brukar 133 MB per sekund inte räcka. Därför finns SCSI-kort för PCI-X (inte PCI Express) och 64 bitars PCI-platser. Turligt nog är PCI-X hårdvara väldigt dyr och 64 bitar PCI-kontrollerkort är kompatibla med vanliga PCI-platser, vilket gör att det är ganska svårt att köpa ett SCSI-kort och upptäcka att det inte passar på moderkortet. Det kommer förmodligen att komma en hel hög med hårddiskkontrollerkort för PCI Express inom det närmaste året som tar sig förbi många tidigare farthinder eftersom PCI Express ger mycket högre överföringshastigheter, men med tanke på att nya kontrollerkort kostar ohyggligt mycket så dröjer det nog ett bra tag innan sådana blir speciellt vanliga. Det som är viktigt att tänka på i dagsläget är att en vanlig PCI-buss kan bli en flaskhals i systemet om du exempelvis kopplar två hårddiskar i RAID 0.

Kablar och fysiska anslutningar

Det finns i princip tre vanliga SCSI-kablar, 50-pin, 68-pin och 80-pin. 50-pin kablarna är till för Narrow SCSI och 68-pin kablarna till Wide SCSI. 50-pin kablar används därför oftast till äldre hårdvara som inte kräver högre överföringshastighet än cirka 40 MB per sekund. 68-pin kabeln som förmodligen är den vanligaste moderna SCSI-kabeln och den som de flesta nya hårddiskar går att ansluta till. Nu för tiden är de flesta 68-pin SCSI-kablar av LVD-typ, men det finns även 68-pin kablar för SE. 80-pin kablarna är en 68-pin kabel med ström och datakablar i samma kabel vilket underlättar hotswappande varför de också kallas för SCA, eller Single Connector Attachment.

Det som gäller för vanliga datorer är alltså 68-pin anslutning och LVD. En 68-pin SCSI-kabel för LVD har ett ganska distinkt nudelaktigt utseende vilket gör att det är svårt att ta en 68-pin SE-kabel av misstag. Skillnaden mellan de två kablarna är att LVD SCSI klarar av mycket högre överföringshastigheter än SE SCSI, upp till hundratals MB per sekund mot några tiotals MB per sekund och därför måste skydda mot interferens bättre än vad vanliga flatkablar kan göra.

50-pin under, 68-pin över.

Terminator

Terminatorn är av någon märklig anledning det som brukar förvirra mest, förmodligen eftersom det en gång i tiden var svårt att terminera SCSI-bussen. Detta kanske kräver en liten förklaring. En terminator är en liten plastbit med elektriska motstånd man sätter fast i slutet av en SCSI-kabel så signaler i kabeln inte ska reflekteras, vilket kan störa dataöverföring. Gammal hårdvara kunde själv terminera vilket kunde orsaka problem. Med ny hårdvara (som sällan kan terminera själv) behöver man turligt nog bara komma ihåg att sätta ena änden av SCSI-kabeln i SCSI-kontrollern och den andra änden i terminatorn och hårddiskarna i resten av kontakterna i SCSI-kabeln. Det finns två olika typer av terminatorer, aktiva och passiva. Dagens SCSI-bussar kräver aktiva terminatorer.

Någon kanske undrar varför man terminerar SCSI-bussen. Om du kopplar en liten lampa till ett batteri så kommer strömmen gå runt och kommer tillbaka till ursprungskällan, nämligen batteriet. Vi kan kalla den här lilla konfigurationen för cirkulär. En SCSI-buss fungerar inte på samma vis eftersom man bara kopplar ena änden av SCSI-kabeln till kontrollerkortet. För SCSI-enheterna är inte SCSI-bussen cirkulär, utan oändlig i en riktning som en väg. Det finns ett problem med detta dock, man kan inte ha en oändligt lång SCSI-kabel i ett vanligt miditower. För att lura SCSI-enheterna att bussen är oändlig så använder man en terminator. Terminatorns uppgift är att terminera (förstöra) de elektriska signalerna. Utan en terminator kommer de elektriska signalerna åka till kabelns slut och därefter studsa tillbaka, vilket stör överföringen ungefär på samma vis som om man placerade en rondell i slutet av en enkelriktad väg.

Kostnad

Alla moderkort har en inbyggd ATA-kontroller, ofta med två kanaler, ibland fler om kortet även stödjer RAID. Nästan alla nya moderkort har inbyggt stöd för SATA. SCSI är inte lika tillgängligt utan tilläggshårdvara måste köpas om man vill använda SCSI-hårddiskar. Först och främst behöver man ett SCSI-kontrollerkort som ofta kostar ett till tre tusen kronor. Detta brukar de flesta räkna med. Vad som kan vara bra att tänka på är att en terminator och en 68 pin-kabel lätt kan komma upp i 1 000 kronor sammanlagt, så se till att detta följer med kontrollerkortet om du köper ett.

Testsystem

En hel del hårdvara har använts i den här artikeln. Testsystemet är en AMD Athlon 2500+ (Barton) på ett Abit NF7-S v2.0-moderkort med 512 MB PC3200 DDR, vilket är en vanlig men relativt långsam konfiguration just nu. Datorn är utrustad med en ganska typisk ATA100-hårddisk (Western Digital WD800JB), ansluten till moderkortets inbyggda ATA-kontroller och en Western Digital Raptor (WD740GD-00FLA0), ansluten till moderkortets inbyggda SATA-kontroller (Silicon Image 3112). Alla hårddiskar är optimerade för prestanda så skrivcache är påslaget och AAM, som ger långsammare accesstider till förmån för lägre ljudnivå, är avslaget. Denna hårdvara har använts som referensmaterial för att testa SCSI-hårdvaran.

SCSI-hårdvaran som använts i testet är en Adaptec 29160N-kontroller som stödjer Ultra 160. Hårddiskar använda i testet är en Seagate Cheetah ST373453LW på 15 000 RPM och en Fujitsu MAP3367NP på 10 000 RPM.

Produkt

Pris

Adaptec 29160N

2200 kronor

Cheetah (18 GB)

1800 kronor

Cheetah (36 GB)

2500 kronor

Cheetah (74 GB)

5300 kronor

Fujitsu MAP3367NP

1300 kronor