Nyårskrönika 2006

Då har året 2006 passerat. Det har varit ett mycket intressant år ur en hårdvaruaspekt. Många nya tekniker har presenterats och det har skett skiften mellan vilka tillverkare som entusiaster lämnar sitt förtroende åt. Summerar man den tekniska skillnaden mellan produkter som lanserades i januari och de som lanserades i december ser vi en markant skillnad prestandamässigt – mer än vad vi sett tidigare år.

Året får även anses som ett år där tillverkare har samarbetat mer än tidigare, samt köpt upp varandra. Vi har sett diverse uppköp, stora som små, över hela året. Hämta en kopp kaffe, te eller läsk och sätt er tillrätta – vi summerar årets viktigaste hårdvaruhändelser månad för månad i denna nyårskrönika.

Januari

Januari startade med en hel del rykten kring Atis grafikprocessor som gick under arbetsnamnet R580. Det tävlade då med Nvidias Geforce 7800 GTX. Det slutgiltiga namnet (som det ryktades en hel del om) blev Radeon X1900-serien, med flaggskeppet Radeon X1900 XTX. Antalet shader-enheter på detta grafikkort var väsentligt flera än på tidigare generationer och klockfrekvenserna var något högre. Det lanserades slutgiltigt den 24 januari. Radeon X1900-serien höll riktigt länge om man jämfört med exempelvis Radeon X1800-serien och blev utbytt långt senare mot Radeon X1950-familjen grafikkort.

Den 25 januari tillkännagav Abit att de hade gått samman med tillverkaren Universal Scientific Industrial (USI). På grund av finansiella problem var de tvungna att hitta en ekonomisk partner och USI blev företaget som tog Abit under sina vingar. I början av året höll sig Abit relativt tysta, men har kommit starkt under andra hälften av 2006 och lanserat en hel del intressanta produkter.

I januari dök de första testerna på Gigabytes I-ram upp. För er som legat under en sten eller har glömt bort den är det en solid state-hårddisk för entusiaster. Den presterade som ett monster och var i de flesta fall minst dubbelt så snabb som alla andra hårddiskar på marknaden och kunde även enligt vissa tester vara snabbare än fyra stycken 7200-varvshårddiskar i raid0. Gigabyte visade sig vara mycket envisa med att produkten inte skulle finnas att köpa i Europa eller USA, endast i Asien. Via viss gråimport till USA och Europa fanns den en liten stund här i Sverige och det var väldigt få entusiaster som lyckades lägga vantarna på den. Vi talade med Gigabyte-anställda både i Sverige och Holland och de var besvikna på ledningen i Asien som inte skeppade enheten till dem. Huruvida det kommer en I-ram 2 återstår att se.

På moderkortsfronten i januari testades bland annat Intels egna prestandamoderkort Bad Axe (D975XBX) i media. Det fick gott mottagande vilket bidragit till att en uppföljare lanserades senare på året (Bad Axe 2).

Moderkortstillverkaren började även inse att Atis sydbrygga SB450 inte var något att hänga i julgranen och började alltmer ersätta den med Ulis sydbrygga vid namn M1575. Senare på året köpte Nvidia upp Uli vilket gjorde att tillgängligheten på Uli-sydbryggor plötsligt blev dålig och tillverkare blev tvungna att använda SB450, eller senare, SB600.

Februari

Februari månad började med en hel del rykten kring AMD:s sockel AM2. Det skrevs en hel del om denna nya sockel för AMD-processorer på nyhetssidan och de första bilderna publicerades den 3 februari. Skillnaden mellan AM2 och den äldre sockel 939 var att förstnämnda stödde ddr2, en teknik som AMD väntat med att implementera väldigt länge. Prestandamässigt var det dock inte så stor skillnad mellan ddr och ddr2 och AMD fick uttala sig om detta flertalet gånger. Sockel AM2 skulle dock lanseras långt senare.

De första tecknena på att Nvidia skulle köpa upp styrkretstillverkaren Uli visades också då man med en läckt inofficiell drivrutin kunde köra Nvidias SLI-teknik på Ulis styrkrets M1697. Prestandaskillnaderna mellan Ulis styrkrets och Nforce 4 SLI var dessutom mycket små.

På processormarknaden rapporterades det om instruktionerna sse4 som skulle finnas i den omtalade processorkärnan Conroe från Intel, men stora skriverier om Conroe skulle dröja en månad, och det visade sig att sse4 var något modifierade sse3-instruktioner och namngavs ssse3. Sockel am2 var det stora samtalsämnet även i februari med bilder, rykten och inofficiell information. Styrkretsen Radeon Xpress 3200 ryktades det också om friskt. Det var en ersättare till den äldre Radeon Xpress 200. Den hade flera pcie-banor än den tidigare styrkretsen och var därmed lämpad som en styrkrets för datorsystem som använde Atis Crossfire-teknik.

Det ryktades även flitigt om Intels processorkärna som gick under arbetsnamnet Yonah. Trots att det var en processor för den mobila marknaden skapades Mobile on Desktop-initiativet senare där Intel främjade tillverkare att använda den på stationära datorer på grund av den hisnande prestandan (jämfört med Pentium-serien) och den låga värmeutvecklingen.

Western Digital släppte i februari sin senaste Raptor-hårddisk på 150 gigabyte vilket förutom ökad lagringskapacitet bjöd på en del prestandaökningar jämfört med 36- och 74-gigabytesmodellerna. Bufferstorleken ökades även till 16 megabyte. Den släpptes i två versioner, en med plexiglasfönster så att man kunde se de snurrande plattorna, och i en vanlig version. Den är fortfarande den bäst presterande sata-hårddisken på marknaden, och den enda som specifikt designats för entusiaster.

I februari började specifikationer framträda på Nvidias Geforce 7900-serie grafikprocessorer. De gick under arbetsnamnet G71 och skulle släppas i två versioner: Geforce 7900 GTX och Geforce 7900 GT. Lanseringsdatumet ryktades bli 9 mars på Cebit-mässan.

Samsung visade upp en ny minnestyp den 14 februari, nämligen gddr4. Trots att den inte skulle användas förrän långt senare hade kretsarna mycket imponerande prestanda.

Mars

Mars månad startade med att Ati lanserade sin styrkrets Radeon Xpress 3200. Media var mycket positiva då det inte var en papperslansering, ett ord som skapades 2005 då tillverkare lanserade produkter som inte gick att köpa i butiker förän flera månader senare. Flertalet moderkortstilverkare släppte Radeon Xpress 3200-baserade moderkort samma dag som styrkretsen lanserades, bland annat Asus med sitt A8R32-MVP Deluxe och DFI med sitt CFX3200-DR, även om det tog DFI-kortet cirka en månad att nå butikerna.

Den 6 mars lanserades en mycket ovanlig produkt: en crt-monitor. Vi har tittat på varenda nyhet vi har publicerat under året 2006 och detta är den enda produktlanseringsnyheten om en crt-monitor. Den kom från tillverkaren Viewsonic och hade namnet P227FB. Den riktades till professionella cad/cam-användare och spelentusiaster i viss mån. Den erbjöd 100 hertz i en upplösning om 1600x1200 bildpunkter och hade en mängd tekniker för att förbättra färgerna, något som crt i viss mån fortfarande är överlägset tft-monitorer på. Vi följde försäljningsutvecklingen ett par månader efter denna monitor och vad vi fann var att den inte såldes i speciellt stora kvantiteter, möjligen på grund av priset som låg en bit över 6 000 kronor.

Ungefär samtidigt som Viewsonic lanserade P227FB skrev vi även om att Ati köpte upp grafikkortstillverkaren XGI. De var en relativt liten tillverkare som hade ett par budget- och mitten-segmentskort på marknaden. Ati övertog alla XGI:s ingenjörer och la ner XGI:s Volari-serie grafikkort helt. De övertog även viktiga knutpunkter för produktion av kretsar i bland annat Kina.

På Intel Developer Forum som startade 7 mars presenterade Intel en hel del information kring den kommande processorkärnan som gick under arbetsnamnet Conroe. Det stod klart att Conroe skiljde sig rejält från tidigare Netburst-baserade processorer i Pentium 4- och Pentium D-serierna. Det kom fram att Conroe skulle ha en 14 stegs pipeline jämfört med 31 som den tidigare Prescott-kärnan hade. Conroe skulle även ha optimerad arkitektur vilket gjorde att den kunde exekvera samtliga sse-instruktioner i en cykel. Andra nyheter var delad nivå 2-cache och optimerad prefetch-enhet. Vidare var tdp-värdet endast 65 watt, ungefär hälften så lite som på tidigare Pentium 4- och Pentium D-processorer.

AMD visade upp tre nya processorsocklar på Intel Developer Forum (som de brukar vara med på). Det var dels sockel S1 för bärbara datorer och dels sockel am2 som de flesta hade dunderkoll på vid den tiden. Det var även sockel F som skulle bli en rätt omvälvande sockel på servermarknaden i och med AMD:s Torrenza-initiativ för att öppna upp sockeln för fler arkitekturer än just Opteron.

Under Intel Developer Forum ställde Intel upp två datorer, en med en Conroe-processor på 2,67 gigahertz (som senare blev Core 2 Duo E6700) samt en något överklockad Athlon64 FX-60. Sajten Anandtech var på plats och bevittnade att Conroe-datorn var upp till 40 procent snabbare, trots lägre processorfrekvens. Detta var mycket revolutionerande, och resten är historia.

Den åttonde mars tillkännagav den svenska distributören Captech att de hade slutit ett avtal med tillverkaren Foxconn, som då började satsa på slutkunder förutom sin oem/odm-tillverkning. Trots att Foxconns moderkort har fått mycket bra kritik i media är det mest budgetchassin som distribueras, vilket vi tycker är litet tråkigt. Förhoppningsvis får vi se fler moderkort och grafikkort från Foxconn i butikshyllan 2007. Under samma månad tillkännagav Foxconn även sin första grafikkortslinje, som byggde på Nvidias hela Geforce-serie grafikprocessorer.

Nvidia visade upp en sin quad-sli-lösning på Cebit i Tyskland. Det handlade om två stycken Geforce 7900 GX2 som kördes i SLI. Grafikkorten var föregångaren till produkten Geforce 7950 GX2 och kunde beställas litet senare från bland annat Alienware, Dell och svenska Komplett. Resultaten var då smått otroliga, exempelvis presterade datorsystemet som visades upp cirka 3 000 poäng i 3dmark05 - i upplösningen 2560x1600 och 32 gångers kantutjämning. Priset var dock en besvikelse för de flesta då två stycken Geforce 7900 GX2 kostade cirka 18 000 kronor vid lanseringstillfället.

Vi rapporterade i mitten på mars att tillverkaren Adaptec sökte nya marknader. Adaptec har varit en mycket populär kontrollerkortstillverkare, speciellt om man ser till deras scsi-lösningar. I en intervju med den nytillsatta vd:n Paul Vogt sades det att de skulle skifta fokus något till mjukvarulösningar för att hantera och övervaka lagringsmedia. Adaptec har dock behållt ställningarna på kontrollerkortsmarknaden vad vi vet, och deras konsumentkontrollerkort har sålt hyfsat.

I mars månad dök de första ryktena upp kring mjukvarufysikmotorn Havok FX. Det var en speciell api då den jobbar direkt mot grafikprocessorn. Ser man detta historiskt ser vi att både Ati och Nvidia har jobbat med Havok FX-motorn och detta är mycket intressant inför framtiden där just fysik är ett hett ämne.

Den 23 mars köpte Dell upp tillverkaren Alienware, som specialiserat sig på exklusiva och högpresterande datorer. Detta var första anhalten för Dell när det gällde att använda AMD-processorer i sina datorer, då Alienware hade flertalet AMD-baserade datorer i sin produktportfölj.

April

April månad började med att tillverkaren Infineon delades upp i två delar. På grund av ekonomiska problem, bland annat böter på 300 miljoner dollar efter att de hade avslöjats med att använda olagliga affärsmetoder samt en kostsam rättstvist med Rambus. Den ena delen blev Qimonda som har setts rätt mycket på marknaden den senaste tiden. Vad som hände med den andra halvan är oklart, men de har åtminstone inte synts på marknaden någonting.

Hårddisktillverkaren Maxtor tillkännagav i månadens början att de började samarbeta med kontrollerkortstillverkaren LSI Logic med att utveckla sas-lösningar. Sas är ersättaren till scsi och har fått mer stöd ju längre året har gått. LSI Logic hade vid tillfället två stycken sas-kontrollerkort med pcie-gränssnitt medan Maxtor lanserade ett par modeller i sin Atlas 15K-serie hårddiskar med sas-gränssnitt. I övrigt på hårddiskmarknaden publicerades de första specifikationerna på Seagates 750-gigabyteshårddisk, som fortfarande är världens största 3,5-tumshårddisk.

AMD tillkännagav den fjärde april att de första processorerna hade tillverkats på den nya fabriken Fab36 i Dresen, Tyskland. Fab36 har ökat AMD:s produktionsförmåga väsentligt. Trots att fabriken startade med en 90 nanometers tillverkningsprocess har de kvickt ändrat om den till 65 nanometer i slutet av detta år för att producera de nya 65-nanometersprocessorerna. De första prestandatesterna på AMD:s nya sockel AM2 dök också upp i mitten av månaden. Som väntat var det knappt någon prestandavinst alls med ddr2-minnen jämfört med traditionella ddr-minnen. Trots att det förutspåtts länge blev många entusiaster besvikna på den uteblivna prestandavinsten med ddr2.

I slutet på månaden publicerade vi en nyhet om AMD:s påstådda "anti-hyperthreading" vilket skapade mycket diskussion. Tekniken hade inget namn men bestod av att sammanfoga fysiska processorkärnor till en logisk, som skulle öka prestandan på enkeltrådiga applikationer avsevärt. Hur det utvecklade sig vet vi alla – tekniken kom aldrig. Det är enligt mig en försvarbar teknik, speciellt som AMD har en processor med fyra kärnor på gång. Den 24 april godkände Hypertransport Consortium revision 3,0 av Hypertransport-standarden. Trots att den inte implementerats på moderkort än är det inte långt kvar tills den dyker upp. Revision 3,0 stöder en frekvens om 2,6 gigahertz vilket betyder en bandbredd på 41,6 gigabyte per sekund.

Att AMD:s serverprocessor Opteron har varit mycket framgångsrik på marknaden är ingen hemlighet, och när den fyllde tre år den 25 april presenterade AMD information som förmodligen gjorde att blodet frös i Intels ådror. Det handlade om att Opteron satt monterad i 22,1 procent av alla servrar som såldes i första kvartalet. Det var en ökning med 254 procent jämfört med första kvartalet 2005 vilket bevisar vilken succé Opteron har varit. Trots att Intel på senare tid har kontrat med flertalet mycket intressanta processorer har AMD inte förlorat några större marknadsandelar till dem.

Den tionde april kom det fram att Ati hade validerat sin RS600-styrkrets hos PCI-SIG (PCI Special Interest Group). Den stödde hdmi samt hdcp och hade ett gäng funktioner som tidigare inte setts på integrerade grafikkort. Den allmänna uppfattningen var då att den skulle lanseras på Computex Taipei som startade den 6 juni, men på grund av vissa omständigheter har denna dröjt och faktiskt inte lanserats än officiellt av Ati.

På den svenska marknaden tillkännagav distributören Gandalf den 21 april att de hade slutit ett distributionsavtal med grafikkortstillverkaren BFG. Vi har inga försäljningssiffror men vi uppskattar att det har sålts en hel del BFG i Sverige sedan dess. De har åtminstone varit representerade vid de två Dreamhack-evenemangen som har gått av stapeln. BFG var även riktigt tidigt ut med Ageia Physx-kort på den svenska marknaden.

När det kommer till intressanta och annorlunda produkter låg Fujitsu bra till då de den 24 april lanserade världens största lagringsenhet. Den hette Eternius8000 och hade en lagringskapacitet på 1,36 petabyte (1,36 miljoner gigabyte). Den använde sig av 500-gigabytes fiberchannel-hårddiskar vilket var mycket exklusivt vid den tiden. Buffern (cache) kunde konfigureras upp till 256 gigabyte och den förbrukade cirka 83 000 watt under konstant drift. Vikten låg på 11 ton. Något pris nämndes inte vid lanseringen men det bör ha varit många miljoner dollar.

Maj

I början av maj gick Intel ut till media med officiell information kring sina kommande processorer med processorkärnorna Conroe och Merom. Namnet på serien, som det ryktats en hel del om, blev bekräftat till Core 2 Duo. Intel presenterade samtliga modeller vid detta tillfälle och stämningen på forumet var mycket hög, till och med de mest inbitna AMD-fansen hade börjat insett att Core 2 Duo-familjen processorer skulle vara mycket snabb.

Litet senare presenterade standardorganet JEDEC den slutgiltiga specifikationen på minnestypen fb-dimm (Fully Buffered Dual In-line Memory Module). Skillnaderna mellan fb-dimm och vanligt ddr2-minne är främst baserade på servermarknaden som kräver hög säkerhet, hög bandbredd samt skalbarhet. Ser man tillbaka på detta trodde nog de flesta att AMD också skulle implementera fb-dimm förr eller senare på sin Opteron-plattform; men så har ej gjorts. En av de tekniska fördelarna med fb-dimm jämfört
med ddr2 var en inbyggd ecc-enhet (Error Correction Control) som inte belastade processor eller minneskontroller något. Intel använder idag fb-dimm på sina servrar som använder sig av processorer som bygger på Woodcrest-, Kentsfield eller Dempsey-arkitektur.

I mitten av månaden presenterade tillverkarna Nvidia och Corsair en ny öppen standard för minnesspecifiering, som senare blev känt under namnet "Enhanced Performance Profiles" (EPP). Det handlade om att ytterligare specificera hur minnen skulle konfigureras av datorn när det exempelvis gällde spänning och frekvens. Nvidia krävde att tillverkare satte en "SLI-ready"-logga på minnena för att kunna använda standarden.

Den 22 maj tillkännagav Seagate att de slutfört köpet av Maxtor. Som det rapporterades då och som har skett har Seagate valt att behålla namnet Maxtor på vissa produkter som inte direkt konkurrerar med Seagates egna produktserier. Seagate åtnjöt absolut störst marknadsandelar på hårddiskarmarknaden under 2006, mycket på grund av köpet av Maxtor som hade relativt stora marknadsandelar (14 procent 2005).

Dagen efter att Seagate slutfört köpet på Maxtor lanserade AMD sockel AM2 som diskuteras mycket på hårdvaruforum och i media första hälften av 2006. Samma dag släppte AMD sin snabbaste processor då; Athlon64 FX-62. Den hade en klockfrekvens om 2,8 gigahertz och hade en 1 megabyte nivå 2-cache per kärna. De enda processorerna som överlevde övergången till sockel AM2 var Athlon64 3800+ samt 3500+. Tanken med sockel AM2 var att köra en sockel för samtliga processorer, Athlon som Sempron. Sockel 939 samt sockel 754 fasades ut helt och finns knappt att få tag på i skrivande stund. Två nya modeller som släpptes samma dag var Athlon64 5000+ med en frekvens om 2,6 gigahertz samt Athlon64 4000+ som hade en frekvens om 2,0 gigahertz.

Samma dag släppte Nvidia Nforce 5-serien styrkretsar för AMD-plattformen. Totalt handlade det om fyra stycken: Nforce 590 SLI, Nforce 570 SLI, Nforce 570 Ultra samt Nforce 550. Det var en rätt stor uppgradering jämfört med Nforce 4-serien, speciellt när det gällde antalet PCIe-linjer. Flaggskeppet Nforce 590 SLI samt Nforce 570 SLI hade hela 46 stycken linjer vilket möjliggjorde Nvidia SLI-datorsystem som fortfarande hade bandbredd över till andra PCIe-kort. Denna styrkretsserie höll cirka ett halvår och hyfsat nyligen lanserades ersättaren Nforce 6-serien, som Nvidia haft en del problem med.

Den 23 maj var en mycket händelserik dag, Seagate slutförde köpet på Maxtor, AMD lanserade sockel am2, Nvidia lanserade Nforce 5-serien. Men det var inte allt, Ati släppte nämligen sin efterlängtade sydbrygga SB600. Den ersatte den äldre SB450 vilket fått mycket dålig kritik bland annat på grund av usel usb-prestanda. Den stödde nästan alla vanliga datorplattformar och implementerades på de flesta moderkort som hade Atis nordbrygga Radeon Xpress 3200 (RD580).

I slutet av månaden gav Intel en försmak på prestandan på den nya Core-arkitekturen. De släppte nämligen processorn som gått under arbetsnamnet Dempsey. Den ingick i den nya Xeon 5000-serien som senare skulle följas av Woodcrest-baserade processorer i Xeon 5100-serien. Dempsey var den första processorn som stödde fb-dimm-minnen. Trots att den byggde på äldre Netburst-arkitektur var den förvånansvärt snabb, men tyvärr var den rätt varm och krävde en hel del ström under drift. Toppmodellen Xeon 5080 hade en frekvens om 3,73 gigahertz och ett tdp-värde på 130 Watt. Ungefär samtidigt som dessa processorer lanserades släpptes det förhandspresentationer från ett par sajter världen över på Woodcrest, vilket visade vilken konkurrens AMD skulle få i framtiden och vilken prestanda som den nya Core-arkitekturen erbjöd.

Den sista maj så gick det vilda rykten om att AMD skulle köpa upp Ati. De flesta avfärdade detta som rena rykten, inklusive undertecknad. Hur det gick vet ni själva.

Juni

Den första juni presenterade AMD något som det spekulerades mycket om de följande månaderna. Den kallades "ultimate enthusiast platform", AMD kallade den 4x4. Det handlade om ett datorsystem med två processorer med relativt avancerad arkitektur. Bland annat såg vi en pcie-tunnel till styrkrets och processor, där en av processorerna agerade huvudprocessor och hade en Hypertransport-länk till sig. Varje processor sades ha två minneskanaler till sig vilket totalt utgjorde fyra minneskanaler samt minnestekniken "NUMA". Plattformen släpptes av AMD för inte så länge sedan. För mer information om Quad FX, som namnet slutgiltigt blev, läs vår artikel AMD Quad FX.

I början av månaden presenterade Intel styrkretsfamiljen som gått under arbetsnamnet Broadwater. Det skedde på Computex Taipei 2006 där också Conroe-processorer visades upp. Trots att Intel traditionellt släpper styrkrets och processor officiellt samtidigt. Men lanseringen av Conroe skulle dröja, och vi fick gotta oss i att P965 Express såg dagens ljus. Så värst många nyheter erbjöd inte P965-styrkretsen. De två minnesteknikerna Fast Memory Access (FMA) och Flex Memory Technology (FMT) var dock trevliga nyheter. Intel P965 kom med sydbryggan ICH8 som förvånansvärt nog saknade pata-anslutning helt. Detta har delvis gjort att vissa moderkortstillverkare har fått tillgå tredjepartskontrollerkort med stöd för pata-gränssnitt eftersom större mängden optiska enheter som säljs idag fortfarande använder pata-gränssnittet.

Senare i månaden släppte Intel sin "Opteron-dödare" som den kallats. Det handlade om processor som gått under arbetsnamnet Woodcrest. Som förväntat ingick den i Xeon 5100-serien och Intel släppte hela sju modeller samma dag: 5110, 5120, 5130, 5140, 5148, 5150 samt 5160. Klockfrekvenserna sträckte sig från 1,6 gigahertz (på Xeon 5110) till 3 gigahertz på Xeon 5160-modellen. Xeon 5100-serien byggde på Core-arkitektur och hade mycket lägre tdp-värde än tidigare Xeon-modeller. De använde även en snabbare systembussfrekvens om 1333 megahertz, och krävde som väntat fb-dimm-minnen.

I avdelningen annorlunda nyheter i juni månad tar vår nyhet om datorn i form av ett strömuttag. Den englands-baserade tillverkaren Jade Integration presenterade datorn Jack PC, som hade samma dimensioner och form som ett vanligt strömuttag. Den använde sig av en AMD Geode-processor på 500 megahertz, 128 megabyte ram-minne samt en 64 megabyte flash-hårddisk. På "framsidan" hade den skärmuttag, ljudkontakter och fyra stycken usb-portar. En mycket intressant dator som vi tyvärr inte har hört så mycket mer av.

Juli

I mitten av juli månad presenterade Bigfoot Networks sitt mycket speciella nätverkskort som kallades Killernic. Det var specialiserat för spelentusiaster och hade en processor på 400 megahertz samt 64 megabyte integrerat minne. Det skulle enligt tillverkaren ge mindre "lagg", lägre ping och belasta datorn mindre än andra nätverkskort. För er som följt utvecklingen av Killernic vet att detta delvis stämmer, men att det kanske inte var lika revolutionerande som tillverkare påstod.

I mitten av månaden skrev vi om att Apple skulle lansera en ny serie datorer kallad Mac Pro. Den skulle använda sig av två stycken Xeon 5100-processorer och i övrigt ha mycket tilltagna specifikationer för prestanda. Det var oklart då om Apple skulle använda sig av fb-dimm-minnen i dessa burkar, men när det lanserades hade de fm-dimm vilket gör att Mac Pro är en av få stationära arbetsdatorer i världen som använder sig av fb-dimm. De äldre Power Mac-datorerna fasades ut och Mac Pro har ansetts som en mycket fin arbetsstation av recensenter världen över, om man bortser från priset.

Den 24 juli bekräftade AMD att de skulle köpa upp tillverkaren Ati. Det var en mycket stor affär och värderades till 5,4 miljarder amerikanska dollar. Det nya företaget hade cirka 15 000 anställda och gav AMD en rätt annorlunda plats på marknaden jämfört med tidigare. Affären skulle slutföras det sista kvartalet 2006, då köpet bland annat måste godkännas av Atis aktieägare. Detta har skett och affären har således slutförts. Detta är det största uppköpet på halvledarmarknaden 2006 och har förändrat mycket hur marknaden ser ut.

Dagen efter att AMD tillkännagav köpet av Ati blev det klart att den Schweiz-baserade distributören ALSO Group köpte upp 50,1 procent i den Finlands-baserade distributören GNT. De resterande 49,9 procenten skall köpas upp innan 2010 (det har inte skett än). Affären var värd 342 miljoner svenska kronor och har gjort att GNT har blivit en väldigt stor distributör, då de själva köpte upp den svenska distributören SMG tidigare i år.

Tidigare på året ryktades det att Intel officiellt skulle släppa Core 2 Duo-serien på Computex Taipei 2006 som startade den 6 juni. Dock hände det inte, och det enda som lanserades officiellt var styrkretsfamiljen P965. I stället blev det den 27 juli som det som möjligen kan betecknas en av de viktigaste händelserna under 2006 på hårdvarumarknaden inträffade – Intel lanserade Core 2 Duo officiellt. Vi rapporterade då att processorn skulle finnas tillgänglig i slutet av augusti, men det dröjde litet mer innan den dök upp på butikshyllorna här i Sverige.

Den sista juli fyllde hårddisken 50 år. År 1956 presenterade IBM sin Random Access Method of Accounting and Control, som i folkmun kallades RAMAC. Enheten var enorm och hade 50 stycken lagringsplattor på 24 tum var, och lagringskapaciteten var 5 megabyte. Den sista juli var datumet då den första enheten stod klar, och den första enheten som såldes var den 13 september.

Augusti

Augusti började med att Apple släppte nya datorer med Intel-processorer. Närmare bestämt handlade det om en officiell lansering av Mac Pro samt nya Xserve, båda med Xeon 5100-processorer (Woodcrest). I standardversionen av Mac Pro fick man två stycken Xeon-processorer på 2,66 gigahertz vardera, 1 gigabyte fb-dimm-minnen samt 250 gigabyte hårddisk. Priset för denna standardkonfiguration var 24 195 inklusive moms. Enligt Apple var den nya Mac Pro två gånger snabbare än det tidigare flaggskeppet Powermac G5 Quad.

Samsung hade under försommaren presenterat att de höll på att massproducera gddr4-kretsar. De flesta trodde att dessa skulle användas till kommande grafikkortserier från Nvidia och Ati. Men det var bara Ati som använde gddr4-minnen 2006, vilket bekräftades när de första specifikationerna samt bilderna på det nya Radeon X1950 XTX dök upp. Det var ett nytt flaggskepp som skulle ersätta det äldre Radeon X1900 XTX. Så värst mycket skillnader var det inte, men det använde sig av snabba gddr4-minnen och är fortfarande det enda grafikkortet i världen som använder sig av gddr4.

I början av augusti släppte Intel som bekant Xeon 5100-serien vilket blev ett stort hot mot AMD:s framgångar på servermarknaden. Den 15 augusti släppte de sin nya sockel F med tillhörande processorer. Sockel F skiljde sig mycket från tidigare Opteron-socklar då den bland annat använde sig av Land Grid Array-format, där pinnarna sitter på moderkortet istället för på processorn. Totalt lanserades sex nya processorer samma dag: 1220, 1218, 2220 SE, 2218, 8220, 8218. Klockfrekvenserna sträckte sig från 1,8 till 2,8 gigahertz och fanns för enväg, tvåväg samt åttaväg. Lanseringen var större än de flesta trodde då AMD:s Torrenza-initiativ trädde i kraft för att öppna sockeln för fler tillverkare än just dem själva. Många riktigt stora tillverkare (IBM, Sun, med flera) har visat intresse för Torrenza, men än så länge har vi inte hört om några större produktlanseringar på sockel F utan Opteron-processorer.

När det gäller smaskiga hårdvarunyheter i augusti tar möjligen kontrollerkortet ARC-1280 från tillverkaren Areca priset. Det använde sig av pcie x8-gränssnitt och hade inte mindre än 24 portar för serialata- samt sas-hårddiskar. Kontrollerkortet hade en Intel IOP342-processor som kördes i en frekvens om 800 megahertz. Plats på kortet fanns även en ddr2-sockel för upp till 256 megabyte bufferminne. Ett mycket smaskigt kontrollerkort som åtminstone undertecknad skulle ge sin vänstra lilltå för.

I slutet på augusti släppte Ati som förväntat sin Radeon X1950-serie grafikkort. Det nya flaggskeppet, Radeon X1950 XTX, var mycket imponerande prestandamässigt och var då det snabbaste enskilda grafikkortet. Nvidias SLI-lösningar var dock snabbare då flera grafikkort användes. Radeon X1950-serien hade stöd för hdmi och hdcp vilket gjorde det möjligt att exempelvis spela upp hd-dvd-filmer via dem.

Microsoft förvånade spelentusiaster genom att återlansera den beryktade Intellimouse 3.0 på marknaden igen den 24 augusti. Att återlansera en datorprodukt på marknaden är extremt ovanligt men Microsoft insåg att det fortfarande fanns entusiaster som önskade en ny Intellimouse 3.0 trots att de slutat tillverkats flera år tidigare. Rent utseendemässigt skiljde sig den nya Intellmouse 3.0 inte mycket från den tidigare, men på insidan fanns bland annat en ny optisk sensor. Vårt produkttest på musen kan hittas här.

Den 29 augusti släppte minnestillverkaren Corsair en ny serie minnen som hette Dominator. De var högprestandainriktade och den snabbaste modellen hade en frekvens om 1111 megahertz. Latenserna var löjligt låga för ett minne med denna frekvens: 4-4-4-12-2T. Man kan nästan se det som att Corsair startade en trend bland tillverkare att lansera ddr2-minnen med löjligt höga frekvenser, då många andra släppt konkurrenter till Corsair Dominator-serie. OCZ var först och släppte ett minne på 1,2 gigahertz den 30 augusti, dock med högre latenser. Vårt produkttest på Corsair Dominator hittar du här.

September

Hösten hade börjat tåga in och månaden började med att Intel officiellt skrotade formfaktorn BTX. Den lanserades i tron om att hela industrin skulle främja den och stötta den, men det visade sig att hårdvarumarknaden var mer konservativ än vad Intel trodde. BTX fick mest stöd bland oem-tillverkare och knappt något stöd alls bland tillverkare av moderkort, chassin och nätaggregat.

Dell började i september att sälja sina första datorer som innehöll AMD-processorer. Detta kan verka ironiskt med tanke på att Intel hade prestandaövertaget, och fortfarande har det. Datorerna, som hette Dimension C520 och E521, var dock budgetorienterade. Detta var en mycket stor vinst för AMD och det ryktades senare att bristen på AMD-processorer i detaljhandeln berodde på att Dell snodde åt sig så pass många.

De första ryktena kring Nvidias kommande grafikprocessor som gick under arbetsnamnet G80 började dyka upp i september. Många ställde sig frågande till den mycket okoventionella bredden på exempelvis minnesbussen som var 384 bitar, samt minnesmängden som ryktades bli 768 megabyte. Så här i efterhand kan man skratta åt det, men att G80 har rätt konstiga specifikationer tycker jag det inte råder någon tvekan om. De första bilderna på G80 dök även upp i slutet av månaden, och det stod klart att det var ett kraftfullt kort då det var 28 centimeter långt, 5 centimeter längre än ett Geforce 7900 GTX.

Vi rapporterade den 26 september att moderkortstillverkaren DFI skulle lägga ner sin konsument-del av moderkortstillverkningen och satsa på industrimoderkort istället. Det visade sig vara ett uppblåst rykte då DFI endast skulle sluta tillverka moderkort för oem-aktörer. Ett officiellt uttalande från DFI gjorde att entusiaster lugnade sig då många blev besvikna på den tidigare informationen.

I slutet av september tillkännagav HP att de förvärvat tillverkaren Voodoopc. De startade 1991 och riktade sig likt Alienware till entusiaster som inte kompromissade med prestandan. Detta var HP:s svar på att Dell köpte upp Alienware i mars.

Oktober

Oktober månad började med att Ati tillkännagav sitt initiativ kallat Stream Computing. Det syftade till att använda grafikprocessor för generella ändamål förutom att rendera spelgrafik. Med avancerade algoritmer kan grafikprocessorer vara mångdubbelt snabbare än dagens snabbaste processorer från exempelvis Intel och AMD, och "General Purpose GPU" (gpgpu) som det kallas har förmodligen en mycket stor framtid. Ati släppte samtidigt Stream-grafikkort som syns på bilden nedan. För mer information om gpgpu, läs vår artikel i ämnet.

Den 17 oktober lanserade Ati Radeon X1950 Pro som ett komplement till Radeon X1950 XTX som var betydligt högre prissatt. Det ersatte det äldre Radeon X1900 GT och byggde på Atis RV570-grafikprocessor. Det hade en klockfrekvens om 575 megahertz och en minnesfrekvens om 690 megahertz. Crossfire-tekniken hade också mognat rejält när detta grafikkort lanserades, och Ati hade börjat använda Crossfire-bryggor mellan korten.

En annorlunda nyhet som vi publicerade i oktober var om Suns Blackbox. Kort och gott handlade det om enkelt transportabel datorprestanda. Den hade samma mått som en container och kunde innehålla så mycket som 250 stycken Sun-servrar. Sun angav beräkningsprestandan till 264 teraflops per container. Den kunde hantera mer än 10 000 användare och hade en kylning som kunde hantera 200 kilowatt värme.

I mitten på månaden återlanserade vi Galleriet här på SweClockers. Detta var en mycket välbesökt del men togs ner tillfälligt då vi bytte design på sajten för att omarbetas. För er som har missat denna del på SweClockers, besök den här.

Vi rapporterade den 23 oktober om Intels teknik kallad Trusted Execution Technology (TXT). Det handlar om funktioner för att göra datorer säkrare. Processorer som fullt ut stöder TXT-funktionerna finns inte i skrivande stund, men skall dyka upp i mitten på nästa år. Detta skapade en mycket intressant diskussion i vårt forum. De flesta har en åsikt om funktioner som begränsar ens användande av datorer, medan tillverkarna fokuserar på just säkerheten i operativsystem och hårdvarumässigt.

I oktober publicerades även de första bilderna på Atis kommande grafikprocessor som går under arbetsnamnet R600. Några närmre specifikationer har inte läckt än, men det lär inte dröja speciellt länge. Än så länge ryktas det att grafikprocessorn har en klockfrekvens om 650 till 700 megahertz. Kärnan är även snedvänd vilket är rätt ovanligt men möjligen nödvändigt för att optimera designen mot de integrerade grafikminnena.

November

Den första november presenterade tillverkaren Dell sin första bärbara dator som hade en AMD-processor under huven. Det handlade närmare bestämt om en Turion64 X2. På lanseringsdatumet släpptes inte speciellt mycket specifikationer, men det rörde sig om en budgetdator med en vikt om 2,8 kilo. Styrkretsen i denna dator var självfallet en från Ati (AMD), nämligen Radeon Xpress 1150 som lanserades tidigare. Monitorn var en av bredbildstyp på 15,4 tum. Att Dell hade gått ifrån Intel alltmer var ingen hemlighet, och med denna dator befäste AMD ytterligare sitt samarbete med Dell.

Den andra november lanserade Intel en mycket omtalad processor: Kentsfield. Namnet blev som det ryktats om tidigare Core 2 Extreme QX6700. Detta var den första processorn från Intel till persondatorer som hade fyra kärnor. Den byggde självfallet på Core-arkitektur och hade en frekvens om 2,67 gigahertz. Systembussen låg inte på 1333 megahertz som det tidigare ryktats utan 1066 megahertz som de snabbaste Core 2 Duo-modellerna. Processorn hade 8 megabyte nivå 2-cache och processorn är mycket enkelt förklarat två stycken Core 2 Duo-kärnor på en kiselplatta. Detta betydde att Intel hann före AMD när det gällde att sätta fyrkärniga processorer på marknaden, och detta var en mycket viktig psykologisk seger.

Litet senare i november släppte Nvidia det första Direct X 10-kompatibla grafikkortet till marknaden, närmare bestämt den 8 november. Nvidia passade på att lansera sin nya styrkrets Nforce 680I SLI i samma veva. Nvidia Geforce 8800 GTX hade som det tidigare ryktats en klockfrekvens om 575 megahertz, 768 megabyte gddr3-minne samt en 384 bitar bred minnesbuss. Tittar man på dessa specifikationer var det inte konstigt att det formligen krossade Ati i samtliga prestandatester.

Intel släppte som bekant sin fyrkärniga processor Kentsfield den andra november, och den 14 så släpptes motsvarande servermodeller. Den gick under arbetsnamnet Clovertown och fick ingå i den nya Xeon 5300-serien processorer. Totalt släpptes fem modeller: X5355, E5345, E5335, E5320 samt E5310. Xeon X5355 var flaggskeppet med en frekvens om 2,66 gigahertz, 8 megabyte nivå 2-cache samt en systembussfrekvens om 1333 megahertz. Att kunna infoga flera processorkärnor är viktigt i servrar, speciellt då man använder virtualiseringstekniker. Xeon 5300-serien använde sig av sockel 771 och hade 64-bitarsinstruktioner för att passa i alla miljöer. På grund av att det handlade om fyra kärnor på en kiselplatta gick dock tdp-värdet upp något och Xeon X5355 hade exempelvis 120 watt, medan övriga modeller hamnade på 80 watt.

I mitten av månaden dök de första bilderna upp på AMD 4x4-moderkort. Det var hyfsat oväntat, men det visade sig att AMD skulle använda styrkretsar från Nvidia, som är en konkurrent till Ati vilket AMD köpt upp. Styrkretsen kallades Nforce 680A och var mycket massiv. Bland annat stödde den 12 stycken serialata-portar, fyra stycken PCIe x16-portar och 10 usb 2.0-portar. Moderkortet som hade fångats på bild hette LN64-SLI Deluxe och kom från tillverkaren Asus.

December

Då har vi kommit fram till december. I början på månaden presenterade moderkortstillverkaren DFI det omtalade moderkortet Lanparty UT ICFX3200-T2R/G. Det byggde på Atis styrkrets RD600 som det ryktats om i nästan ett år, men som aldrig kom kändes det som. Då detta är bara en månad gammalt har vi inte sett det i butikerna än, men det sägs att det skall ha en mycket speciell bios-version samt överklocka extremt bra.

Vi rapporterade den sjunde december att OCZ tillkännagav att de skulle börja tillverka grafikkort. Den information som fanns då sade att det handlade om Nvidias Geforce 8800-serie grafikkort, vilket senare visade sig stämma. OCZ presenterade informationen på Asia Pacific Technology Summit 2006 och det första Geforce 8800 GTX-kortet lanserades 29 december.

AMD släppte den 13 december två nya modeller i Athlon64 X2-familjen: 5400+ samt 5600+. Båda hade en klockfrekvens om 2,8 gigahertz och skillnaden var nivå 2-cache-storlekarna vilket var 2 megabyte för Athlon64 X2 5600+ och 1 megabyte för Athlon64 X2 5400+. Trots att AMD delvis har gått över till 65-nanomtersteknologi byggde dessa på 90-nanometersteknik och hade ett tdp-värde på 89 watt. AMD släppte samma månad 65-nanometersprocessorer med Brisbane-kärnan. Det enda som skiljde Brisbane från tidigare kärnor var mindre tillverkningsprocess och ett något lägre tdp-värde.

Året sammanfattat

Sammanfattat har det varit ett mycket intressant år. Vi har sett Intel lansera Core 2 Duo-serien processorer som har gjort att entusiaster byter plattform, vilket inte skett på många år. Vi har även sett fyrkärniga processorer se dagens ljus samt Direct X 10-kompatibla grafikkort komma till marknaden. AMD har bytt sockel för samtliga processorserier och Ati har lanserat grafikkort för general purpose gpu. Uppköpen har varit rätt många detta år, detta är ett par: Ati har köpt upp Xgi, Nvidia har köpt upp Uli, Dell har köpt Alienware, Also Group har köpt upp GNT, Hp förvärvade Voodoopc, AMD köpte Ati och Seagate slutförde köpet på Maxtor.

Det var allt för i år. Hela SweClockers-redationen önskar er läsare ett gott nytt år och en god fortsättning!

7

Fredagspanelen 138: Ryzen Threadripper, Radeon RX Vega och Intel Coffee Lake

Fredagspanelen är tillbaka efter sommaruppehållet, med mängder av godis från AMD:s lansering av Ryzen Threadripper och Radeon RX Vega samt Intels stundande utrullning av Coffee Lake. Läs mer

341

AMD kör fult spel med prissättningen av Radeon RX Vega 64

Kort efter att Radeon RX Vega 64 hittat ut i butik höjdes priserna rejält, men redan innan misstänkte redaktionen att någonting inte stod rätt till när AMD aviserade den svenska prislappen. Läs mer

18

SweClockers firar skolstarten med gratis annonsering i Marknad

Som det gamla ordspråket säger; efter sommar kommer skolgång. För att hjälpa teknikälskande studenter på traven bjuder SweClockers under hela helgen på gratis annonsering. Läs mer

21

Quake Champions släpps i Early Access 22 augusti

Den PC-exklusiva actionskjutaren Quake Champions väntas släppas på riktigt först senare under året, men lanseras redan senare under månaden i en Early Access-version via Steam. Läs mer

8

Alphacool visar vattenblock för AMD Ryzen Threadripper

För entusiaster som vill få ut det mesta ur sina AMD Ryzen Threadripper-processorer släpper Alphacool vattenblocket Eisblock Flatboy, skräddarsytt för sockel TR4. Läs mer

42

Test: Fractal Design Meshify C

Fractal Design skiftar fokus från tystnad till högt luftflöde med den nya chassiserien Meshify, där premiärmodellen Meshify C tar plats i SweClockers testlabb för en ordentlig genomgång. Läs mer

198

Intel: "Core i7-8700K är 51 procent snabbare än Core i7-7700K"

Efter en utbildning för återförsäljare läcker Intels officiella prestandasiffror för Coffee Lake ut på webben, där fler kärnor resulterar i rejäla prestandaökningar mot dagens Kaby Lake. Läs mer

63

HMD tillkännager flaggskeppstelefonen Nokia 8

Telefontillverkaren HMD har tidigare under året lanserat smarta telefoner märkta Nokia. Dessa telefoner har främst varit riktade till budgetsegmentet, men nu presenteras flaggskeppet Nokia 8. Läs mer

31

Alphacool tillkännager sluten vattenkylning och vattenblock för AMD Radeon RX Vega

För de som inte nöjer sig med luftkylning presenterar nu Alphacool sluten vattenkylning och vattenblock anpassade för Radeon RX Vega. Läs mer

10

Nvidia släpper 4K-trailer för Destiny 2 inför den öppna betan

Inför att det öppna betatestet av Destiny 2 för PC/Windows går av stapeln släpper Nvidia en trailer riktad mot PC-spelare, i 4K UHD-upplösning och 60 FPS. Läs mer

58

Intel haussar nionde generationens Core "Ice Lake" på 10 nanometer

Redan innan lansering av Coffee Lake och Cannon Lake går Intel ut med att efterföljande Ice Lake ingår i nionde generationens Core, något som skapar förvirring om vad som komma skall. Läs mer

20

Priset på grafikminne från Samsung och SK Hynix skjuter i höjden

Under den senaste månaden har priset på grafikminne från Samsung och SK Hynix ökat med cirka 30 procent, något som beror på en ökad satsning på minne för servrar och smarta telefoner. Läs mer