Zepto har gått från att vara en mycket liten tillverkare till att i dag vara en något större. Ni ökade er omsättning med 57 procent i augusti jämfört med samma period förra året. Hur har detta påverkat det dagliga arbetet?

– Så här kraftig tillväxt tvingar oss till att finna nya vägar för företaget allt eftersom. Därför strävar vi efter att höja vår kapacitet och servicenivå genom automatisering i stället för att hela tiden anställa fler medarbetare. Exempelvis har vi utvecklat ett automatiskt test för våra bärbara datorer, som är ännu mer genomgående än det vi hade tidigare. Nu bevakar vi automatiskt resultaten från våra testprogram såsom Orthos, 3dmark06 och tester för hårddiskar, optiska enheter samt usb-portar. Servern som sköter bevakningen upptäcker naturligtvis fel i loggfilerna direkt, även sådant som det mänskliga ögat hade kunnat missa.

Vi har på samma gång ökat vår testkapacitet mer än tiofaldigt och minskat testkostnaden per bärbar dator till en fjärdedel. Jag hoppas att detta visar hur vi försöker utveckla oss.

Zepto är ett prefix i SI-systemet som står för 10–21. Hur kommer det sig att ni valde det namnet?

– Vi ville på allvar visa folk hur mycket mer man kunde göra med något så litet som en mindre bärbar dator, i jämförelse med de mycket större stationära. I dag har våra dyrare bärbara datorer av mindre modell, som Znote 6224W/6324W, 6625WD och 3415W, prestanda likvärdig med vad man förväntar sig av en ny stationär dator. Därför är vi övertygade om att den stationära datorn kommer att försvinna från marknaden betydligt tidigare än vad många förväntar sig. De stationära datorernas övertag när det gäller pris i förhållande till prestanda är på väg att försvinna.

Ni säljer datorer enligt ”Dell-modellen” med webbsidan som butik och använder inga fysiska återförsäljare. Är det något som kommer att ändras i framtiden?

– Faktum är att vi redan ganska framgångsrikt säljer genom distributörer och återförsäljare, eftersom vi har lyckats föra över vår modell för att snabbt få ut produkter på marknaden till den kanalen. Därigenom kan vi hålla mycket konkurrenskraftiga priser genom företag som Dustin. Exempelvis säljer vi för tillfället en 6625WD med en Core 2 Duo på 1,66 GHz, 1 GB minne och en 7 200 rpm-hårddisk på 120 GB för 9 995 kr på Dustin Home.

Zepto har blivit mycket uppmärksammat för sin Znote 3215W som kostar under 4 000 kronor. Vad tror du det beror på att det inte har funnits sådana datorer tidigare?

– Man måste vara effektiv för att nå det priset. I dagsläget fokuserar vi huvudsakligen på att optimera vår interna affärsstruktur för att kunna vara mer aggressiva i marknadsföringen utan att kvaliteten sänks. Det här arbetet ger oss konkurrensmässiga fördelar.

Zepto Computers är baserat i Danmark – har ni någon verksamhet fysiskt belägen i Sverige?

– Inte fysiskt, men vi har sju svenskar anställda här i Danmark och vi är hundraprocentigt engagerade i den svenska marknaden även om vi inte är fysiskt representerade.

Marknaden för bärbara datorer har sedan ett par år tillbaka slagit nya försäljningsrekord varje år. Tror du att den trenden kommer att fortsätta länge?

– Ja, definitivt. De flesta analytiker är överens om att små bärbara datorer kommer att fortsätta öka sin marknadsandel ända fram till år 2011, då de kommer att dominera marknaden med andelar mellan 80 och 95 procent beroende på var i Europa man tittar.

Ni var rätt tidiga med att erbjuda ssd-lagring i era bärbara datorer. Är efterfrågan på tekniken stor just nu?

– Ssd-marknadsandelen är fortfarande mycket liten, men vi vill gärna arbeta för att ständigt föra ut den senaste teknologin på marknaden. Personligen tror jag att ssd kommer att segra över den konventionella hårddisken kring 2010, eftersom tekniken har flera fördelar såsom ljudlöshet, låg energiförbrukning, hållbarhet (inga mekaniska delar), upp till 300 gånger kortare söktider och högre överföringshastigheter.

Ni har i skrivande stund två lcd-tv-apparater i ert sortiment. Planerar ni att utöka med fler modeller i framtiden?

– Absolut, vi satsar mycket på lcd-marknaden just nu, och är på väg att lansera 1080p-produkter som kommer att vara mycket aggressivt prissatta.

Hur många länder säljer Zepto datorer till, förutom de nordiska?

– Zepto-produkter finns tillgängliga i mer än 13 europeiska länder, men även i länder som Australien.

Varför kan man inte utforma en egen ovansida på sin Zepto-dator i Sverige?

– Vi tog bort den funktionen eftersom vi inte var nöjda med kvalitetsresultatet från tillverkaren, trots ihärdigt testande. I nuläget prövar vi många olika leverantörer igen och vi kommer att återlansera den här funktionen så snart vi tycker att den passar väl in i vårt orderstyrda koncept.

Skiljer sig Sverige något från övriga länder i Norden när det gäller bärbara datorer när det gäller önskemål, köpkraft och liknande?

– Nej, egentligen inte, vi upplever ett ganska jämnt inköpsmönster i större delen av Norden. De flesta av våra kunder köper exklusiva bärbara datorer. Tusen tack till alla våra SweClockers-kunder som jag är ganska säker på att köper just våra exklusiva bärbara datorer.

Tack för intervjun och lycka till i fortsättningen!

– Jag önskar SweClockers detsamma, och hoppas att det var intressant läsning.

Översättning: Albert Pettersson