Överklockning, temperatur och effektförbrukning

Denna del av testet känns faktiskt som det mest intressanta. Nu är det dags att försöka pressa ut så mycket prestanda som möjligt ur systemet och även se hur detta påverkar komponenterna.

Processorn överklockades till 4228 MHz med en spänning på 1,55 V. Över detta blev temperaturerna alltför höga och systemet var inte längre stabilt.

Effektförbrukningen i de mest krävande avsnittet av testprogrammet 3dmark06 ligger enligt grafen gränsen för nätaggregatets specifikation. Siffrorna kan även vara större än dessa när man spelar. Den verkliga belastningen är dock väldigt svårt att veta om man inte testar verkningsgraden vid viloläge respektive 3dmark06-belastningen. För nyare nätaggregat ligger effektiviteten på omkring 80%, vilket gör att den högsta belastningen i grafen kanske rör sig omkring 481 W. Vi hade dock ingen möjlighet att kontrollera detta så den kan mycket väl vara både högre och mindre.

Skulle man även överklocka grafikkorten kommer denna belastning att öka och våra tidigare resultat anger runt 40-50 W ytterligare per grafikkort (2900XT).

Efter vad vi kan se på temperaturmätningarna var det bra luftgenomströmning i datorlådan. Det är främst processorn som blir varmare vid överklockningen. En temperatur på 75 grader är lite väl högt för en processor och för längre körningar skulle vi rekommendera byte av kylare eller lägre överklockning.

Naturligtvis hade det blivit mer värme att transportera ur datorlådan om vi även överklockat grafikkorten, men korten bör även med standardfrekvenser utstråla ungefär lika mycket värme som två överklockade HD3870-kort.

Hur vi än gjorde med hårddiskarna gick det inte att höja temperaturen på dessa (enligt mätprogrammet), vilket sannolikt innebär att alla fläktar i datorlådan verkar göra sitt jobb.