ATI Avivo HD

Det röda lagets videoteknik kallas för Avivo, och introducerades först med Radeon X1000-serien grafikkort. Egentligen handlar det om ett samlingsnamn för en mängd olika tekniker, såsom videoaccelerering med hjälp av grafikkortet, DRM-tekniken HDCP och surround-ljud via HDMI.

Det intressanta i sammanhanget är dock Unified Video Decoder (UVD) och Advanced Video Processor (AVP). UVD är ett gränssnitt till AVP, som i sin tur anropas via Microsofts DirectX Video Acceleration (DXVA). ATI:s teknik klarar av att dekomprimera H.264 och VC-1, men har även begränsat stöd för MPEG-1/2 och DivX. När det gäller de senare formaten har grafikkorten bara möjlighet att avlasta en liten del av arbetet.

Advanced Video Processor har också möjlighet att höja bildkvaliteten genom att efterbehandla videofilmen. Grafikkortet kan alltså hjälpa till med allt ifrån linjedubblering till skalning (ändra storlek) och färgkorrigering.

Den första och minst avancerade versionen av Avivo fanns med redan i Radeon X1000-serien grafikkort (samt HD 2900). De senaste modellerna med R620 och R670 GPU:erna (HD 2000/3000-serien) har dock fullt stöd för Avivo HD, vilket innebär att AVP finns med via ATI:s Xilleon-videoprocessor som är integrerad i GPU. Detta ska ge en betydligt större prestandavinst med högupplöst video i H.264 och VC-1-formaten eftersom nästan alla steg i videouppspelningen kan skötas direkt på grafikkortet. H.264 och VC-1 är särskilt intressanta eftersom både HD-DVD och Blu-ray använder dessa komprimeringstekniker.