Inledning

I den här artikeln ska vi gå igenom hur man installerar Windows XP (32 bitar) med hjälp av ett USB-minne. Vi kommer att gå igenom hur man förbereder USB-minnet och hur vi sedan går tillväga under själva installationen. Först och främst måste vi kontrollera att datorn stöder start av operativsystem från ett USB-minne (eng: boot). Detta gör man lättast i BIOS. Vi kontrollerar om removable device eller liknande står med i uppstartsprioriteringen (boot priority).

När vi har försäkrat oss om att datorn som ska installeras med Windows XP överhuvudtaget stöder start av operativsystem från ett USB-minne kan vi gå vidare. Att installera Windows XP med ett USB-minne är mer komplicerat än att kopiera över filer från skivan till minnet. USB-minnet måste formateras med filsystemet FAT och en korrekt boot-sector måste skrivas till det.

Det du behöver för att följa med i den här guiden är en cd-skiva med Windows XP 32 bitar och ett USB-minne på minst 1 gigabyte. OEM-versioner av Windows XP fungerar oftast inte då datortillverkaren själv har modifierat installationsfilerna. Anledningen till att USB-minnet måste ha en kapacitet på minst 1 gigabyte är logiskt nog att alla installationsfiler måste få plats. Filsystemet som används, FAT16, tillåter inte volymer över 4 gigabyte. Bra att tänka på när man väljer USB-minne alltså.

Du behöver också programmet Petousb och skripten usb_prep8 och bootsect. För att förbereda USB-minnet behövs en dator installerad med Windows XP (32 bitar) eller Windows Vista. Det behövs också drygt 1 gigabyte ledigt diskutrymme på den hårddisk där ovan nämnda program placeras.

OBS!

Observera att alla USB-minnen inte fungerar att starta ifrån. Vi har använt oss av två olika modeller från okända tillverkare (no-name), och de har fungerat utan problem. Om det uppstår bekymmer kan det vara en bra idé att testa med en annan sticka.