Inledning

Integrerad grafik på moderkort har i många år haft så pass usel prestanda att det knappt har passat till mer än enklare ordbehandling och surfande. Jag minns fortfarande en dator på ett tidigare jobb där den inbyggda Rage-grafikkretsen inte ens klarade av att spela upp enklare video utan att få fnatt och krascha datorn.

Som tur är har mycket hänt de senaste åren och Intel, Nvidia och AMD har alla jobbat hårt för att förbättra de integrerade grafikkretsarna. Därmed är de nu användbara för en större målgrupp.

I dagens artikel har vi samlat ihop fem stycken små mikro-ATX-moderkort som alla har gemensamt att de kommer med integrerad grafikkrets och att de kan skicka ut bild via antingen en HDMI- eller en HDCP-kapabel DVI-kontakt.

Asus bidrar med P5E-VM HDMI, MSI med P6NGM-FD och Inno3D med Tornado SL7N73UM-HDMI. Dessa tre kort använder sig alla av sockel 775 och är alltså avsedda för Intels processorer. På AMD-sidan har vi testat Gigabytes GA-MA78GM-S2H som använder sig av AMD:s egen 780G-krets samt Abit A-N78HD som bygger på Nvidias Geforce 8200 mGPU-krets.