Processor

Intel Core 2 Duo E8400

Egenskap

Värde

Modell

Intel Core 2 Duo E8400

Klockfrekvens

3 GHz

Cacheminne

6 MB

Bussfrekvens

1333 MHz

Sockel

LGA775

TDP

65 W

Lägsta pris

Intel har med Core 2 en oerhört konkurrenskraftig processor, som inte bara vinner i prestandatester utan som också klarar av att tillintetgöra AMD:s alternativ i den kanske viktigaste grenen: överklockning. Tillsammans med en mycket tilltalande prisbild är därför Core 2 det naturliga valet i månadens mellanklassdator.

Vid en snabb anblick är Core 2 Duo E8400 ingenting utöver det vanliga. Det handlar om en processor med två kärnor i klockfrekvensen 3 GHz med 6 MB cacheminne. Först när priset och potentialen kommer in i bilden går det upp för många vilken oerhört kompetent modell det handlar om.

För ungefär 1 300 kronor går det att få tag på en processor som är nära nog garanterad att nå så högt som 3,6 GHz, enbart med hjälp av en liten justering i datorns BIOS. Genom att höja FSB till 400 MHz utnyttjas inte bara dagens billiga minnen till fullo, utan det blir plötsligt frågan om en processor snabbare än de dyraste modellerna på marknaden idag.

Trots att det går att få tag på en fyrkärnig processor för ungefär samma pris är två kärnor mer tilltalande i dagsläget. Core 2 Duo betyder inte bara högre klockfrekvens till samma pris, utan också om större överklockningspotential utan de värmeproblem som de fyrkärniga varianterna tampas med. Att den övervägande majoriteten av dagens spel och program inte drar någon som helst nytta av fler kärnor fäller det slutgiltiga avgörandet.

Läs SweClockers recension för utförliga prestandatester.