Grafikkort

Radeon HD 4850

Egenskap

Värde

Minnesmängd

512 MB GDDR

Minnesfrekvens

1986 MHz

GPU

RV770

GPU-frekvens

625 MHz

Streamproc.

800 st.

Gränssnitt

PCI-E 2.0

Lägsta pris

Radeon HD 4800-serien har varit en framgångssaga från början till slut. När serien introducerades i mitten av juni kämpade AMD från ett tillsynes hopplöst underläge, där Nvidias Geforce dominerade i nästan alla prisklasser. Detta faktum ändrades så gott som över en natt.

Bland de nya modellerna är det Radeon HD 4850 som sticker ut från mängden. Med ett utomordentligt bra förhållande mellan pris och prestanda står det klart att AMD är inne på rätt spår. För runt 1 500 kronor går det att få tag på ett grafikkort som inte bara slår Geforce 9800 GTX i huvuddelen av alla tester, utan som också är uppe och nosar på GTX 260-territorie.

I kombination med ett Intel P45-baserat moderkort har AMD ytterligare ett ess i rockärmen. Användare som ändå inte är nöjda med prestandan ett enda kort kan erbjuda har möjlighet att kombinera två exemplar i Crossfire. För runt 3 000 kronor innebär detta hastigheter som mycket väl kan mäta sig med Geforce GTX 280. Läs SweClockers stora recension och upptäck fördelarna.

Trots att Radeon HD 4850 är ett mycket bra grafikkort finns det lite smolk i bägaren. Standardkylaren, som de allra flesta modeller utnyttjar, är varken särskilt bra på att kyla eller att hålla en låg ljudnivå. Den bästa lösningen är att helt enkelt köpa till en eftermarknadskylare som Arctic Cooling Accelero S1 eller att leta upp en modell där tillverkaren använder en egen bättre lösning, exempelvis Sapphire Radeon HD 4850 Toxic.