Installation av operativsystemet

Nu kommer den riktiga installationen av Ubuntu att starta. I den första delen presenteras den lista över språkval som syns nedan. När önskat alternativ är valt, klicka på ”Framåt”.

I nästa ruta visas världens tidszoner. Valdes svenska som språk, kommer Stockholm att vara förhandsvalt. Bor du någon annanstans är det bara att klicka på önskad plats på kartan eller välja stad i listan. Klicka på ”Framåt” för att komma vidare.

I nästa del presenteras tangentbordslayouter. Valdes svenska som språk är svensk tangentbordslayout förhandsvald. Vill du ha någon annan layout, välj den i listan till vänster. Den högra listan innehåller mer specifika alternativ. I rutan längst ner i fönstret går det kontrollera att den valda layouten fungerar korrekt. Tangenterna för å, ä och ö kan vara bra att testa. Klicka på ”Framåt” för att fortsätta.

Nu kommer partitioneringsalternativen att visas som på bilden nedanför:

Det översta alternativet, ”Guidad – ändra storlek på […] och använd frigjort utrymme” är till för dualboot-system. Om Windows är installerat på, säg en 60 GB-hårddisk där 20 GB är använt, kommer installationsguiden att föreslå att Ubuntu får de resterande 40 GB på sin partition. Välj ”Framåt” om detta alternativ passar, så kommer installationen att fortsätta. När den där klar och datorn startas om kommer det att visas en meny i 15 sekunder där man kan välja om man önskar starta Windows eller Ubuntu.

Önskas bara en partition på hårddisken med Ubuntu på, välj alternativet ”Guidad – använd hela disken” och klicka ”Framåt”. Observera att eventuella andra operativsystem på disken kommer att raderas. Hoppa över förklaringen för ”manuell partitionering” om du tar detta alternativ.

Vill du ha flera partitioner, välj alternativet ”Manuell” och klicka ”Framåt”.

Nu kan partitionerna ställas in på önskat vis genom att man helt enkelt använder knapparna ”New partition”, ”Redigera partition” och ”Delete partition”. När du är klar, klicka på ”Framåt.”

Nu visas kontoalternativen. Skriv in ditt riktiga namn, namnet på användarkontot, lösenord, och datornamn. När du är nöjd, klicka på ”Framåt”

Efter kontoalternativ visas en översikt av alla saker som valts och ställts in. Om något inte stämmer, klicka på knappen ”Bakåt” tills det som blev fel visas och ändra. Klicka på "Installera" för att bekräfta inställningarna och installera Ubuntu.

Hårddiskarna kommer nu att partitioners, installationsfilerna från CD:n kommer att kopieras över till vald hårddisk och Ubuntu kommer att installeras på riktigt. Detta tar en stund beroende på hur snabb din dator är.

När det är klart kommer bekräftelserutan som syns nedan att visas:

Klicka på ”Starta om nu” för att starta om och logga in i Ubuntu för första gången!