Beroende på vilken datorentusiast som tillfrågas är det svårt att säga vilken som är 2008 års produkt, men väldigt många lär peka på AMD:s Radeon HD 4800-serie. Detta är inte årets första nya grafikkortsserie – Nvidia lanserade Geforce 9 i februari. Däremot kan grafikkortsserien mycket väl kallas för AMD:s revansch. Under en längre tid har Nvidia dominerat på grafikkortsmarknaden, och att AMD kunde slå Nvidia på fingrarna var otippat. Radeon HD 4800 lanserades i somras, samtidigt som Nvidias nya Geforce GTX 200-serie. Det är först nu i slutet av året som Nvidia börjat komma igen, med uppgraderade varianter av grafikkorten.

Mycket spännande kommer att hända på grafikkortsfronten nästa år. Vi kommer förmodligen inte att få se de kombinerade grafikprocessorerna och processorerna som både AMD och Intel jobbat på. Däremot kommer de diskreta grafikkorten att gå mot nya höjder. Båda tillverkarna kommer att gå över till nya tillverkningstekniker och fortsatt användning av det snabba GDDR5-minnet. Dessutom lanseras DirectX 11-grafikkorten nästa år. Icke att förglömma är heller Larrabee, en processor Intel utvecklar. Den kommer att användas på tillverkarens första diskreta grafikkort och kan mycket väl bli en konkurrent till både Geforce och Radeon.

Mycket har även hänt på processorsidan. Intel har under hela 2008 lanserat nya processorer i den populära Core 2-serien, exempelvis Core 2 Duo E8400 som snabbt blev en favorit bland SweClockers läsare. Företaget har även efter många års utveckling lanserat Nehalem, i form av prestandaprocessorn Core i7. Intels mål är att lansera en ny arkitektur vartannat år, och eftersom arkitekturen bakom Core 2 lanserades 2006 var det dags för något nytt. Nehalem bjuder på mycket färskt för Intel, exempelvis en integrerad minneskontroller. Processorn återintroducerar även Hyperthreading, vilket gör att varje processorkärna delvis kan köra två trådar.

Nästa år kommer flera nya Nehalem-baserade processorer att lanseras, bland annat Lynnfield som riktar sig till mellansegmentet. Den kommer att ha ett lägre pris än de tre kraftfulla Core i7-modeller som nyligen lanserats. Lynnfield har en PCI Express-kontroller integrerad direkt i processorn, till skillnad från Core i7 som går via nordbryggan över den nya kommunikationsbussen QPI. Då Lynnfield-system kommer att vara billigare än Core i7 är det rimligt att tro att systemen blir populära.

När det gäller AMD har tillverkaren lanserat flera nya Phenom-processorer. AMD:s processorlanseringar under 2008 har dessvärre inte varit lika intressanta som deras nya grafikkort, trots att processortillverkaren släppt några guldkorn som olika Phenom X4 Black Edition. Det kan dock bli ändring nästa år. Redan i januari lanseras den uppgraderade processorserien Phenom II, där de kraftfullaste modellerna har mer cacheminne och andra prestandaförbättringar. Senare under våren lanseras dessutom modeller med en helt ny sockel, AM3, som ger stöd för DDR3-minne.

DDR2 har under 2008 varit billigt, och kommer förmodligen att vara billigt och populärt även nästa år. Processortillverkarna har dock börjat fokusera på det snabbare DDR3-minnet, i alla fall i prestandasegmentet. Den som bygger en kraftfull dator nästa år kommer att ha flera möjligheter att bygga DDR3-system, exempelvis genom att basera datorn på Nehalem eller Phenom II.

Det är nog fel att säga att 2008 år året då SSD slog igenom. Inte ens bland SweClockes läsare är solid state-enheter vanliga. Däremot har väldigt mycket hänt, framför allt tillverkningstekniska framsteg. Micron och Intel rapporterade relativt nyligen att de börjat tillverka NAND-kretsar i 34 nm. Teoretiskt är det därför möjligt att nästa års solid state-enheter är betydligt billigare än dagens. Kommer kraftfulla system byggda 2009 att innehålla en SSD-enhet för operativsystem och program? Det återstår att se. Priserna förväntas åtminstone att falla.

2008 har inte bara inneburit nyheter för SSD, mycket har även hänt med de mekaniska hårddiskarna och annat lagringsrelaterat. Efter några års stridande har Blu-ray gått segrande ur striden om HD-formatet, och konkurrerande HD DVD har gått i graven. Nu säljs dessutom hårddiskar med en kapacitet på 1,5 terabyte. Nästa år väntas vissa tillverkare lansera modeller med hela 2 terabyte utrymme. 2009 lanseras dessutom en ny variant av Serial ATA, dubbelt så snabb som dagens, och även produkter med USB 3.0 kan dyka upp nästa år. Vem vet, vid denna tid nästa år kanske externa terabyte-hårddiskar med USB 3.0-gränssnitt är vanliga.

Det är inte bara nya produkter som påverkat hårdvarubranschen, även världsekonomin i övrigt har satt tydliga spår i hårdvaruåret 2008. Under våren kostade en amerikansk dollar endast 6 kr, och under delar av året har hårdvaran därför varit billigare än någonsin. Många datorentusiaster blev snabbt bortskämda med produkter som var mycket billigare än tidigare. Det gick exempelvis att köpa ett grafikkort i high end-segmentet för runt 1 500 kronor. Tidigare har grafikkort i detta segment varit betydligt dyrare.

Sedan kom finanskrisen, och helt plötsligt kostade en dollar runt 8 kronor. Mycket hårdvara har blivit dyrare igen, och fastän produkterna givetvis är bättre och kraftfullare än året innan är det mången datorentusiast som är lite besviken på utvecklingen. De toklåga priserna var ju så roliga! På den ekonomiska sidan har även mycket hänt. Några kända namn har gått i konkurs, som Abit och Datorbutiken. Dessutom sker många omstruktureringar. Exempelvis kommer AMD att delas i två delar nästa år, ett företag som utvecklar och ett separat bolag som tillverkar kretsar.

På mjukvarusidan finns även många intressanta nyheter. Givetvis har nya spel lanserats, som exempelvis Far Cry 2 och Fallout 3. Men det har även hänt en del på andra fronter. Nya service pack har släppts till Windows. Grafikkortstillverkarna har arbetat mycket med drivrutiner, så att mjukvaruutvecklare kan använda grafikkorten till generella beräkningar. Med Nvidias CUDA och AMD:s Stream väntas fler grafikkortsaccelererade program dyka upp nästa år. Nästa år väntas dessutom Windows 7 lanseras, och åtgärda mycket av det som Microsoft fått kritik för i Vista.

Året som gått har alltså bjudit på väldigt mycket spännande, inte bara nya produkter utan även andra händelser. Vilken händelse anser du vara den viktigaste 2008, och vad händer under det nya året? Passa på att diskutera i forumet!