Stenhård kamp på grafikmarknaden

Med Radeon HD 4800-serien har AMD lyckats utmana och klå konkurrenten Nvidia. Den urstarka Geforce 8-serien gav det gröna laget ett försprång som hette duga, och det var inte förrän i juni som en verklig konkurrent dök upp på butikshyllorna.

Nvidia erkänner sig dock inte besegrade utan planerar flera intressanta grafikkort under 2009. Först ut är Geforce GTX 285 och 295. Den förstnämnda modellen är en krympt variant av nuvarande GTX 280 med högre klockfrekvenser. Geforce GTX 295 är däremot vad som förväntas bli den nya prestandakungen.

Med två kretskort och lika många grafikprocessorer har Nvidia konstruerat en ”dubbelmacka” (dubbla Geforce GTX 260) som tar sig an Radeon HD 4870 X2. Mycket talar för att modellen än en gång ger Nvidia ledartröjan i en ständig kamp om prestandatronen.

Det är för tillfället inte känt om AMD planerar att kontra med uppgraderade varianter i Radeon HD 4800-serien. Oavsett vad som händer är det först i årets andra hälft som den riktigt intressanta utvecklingen sker.

Både AMD och Nvidia planerar att lansera nya generationer grafikkort som är mer än bara uppskruvade klockfrekvenser. RV800 och GT300 är kodnamnen på nya grafikkretsar som lovar ta bildfrekvenserna till nya höjder. Vad som döljer sig bakom kodnamnen blir det stora samtalsämnet under de kommande månaderna.