Blu-ray – en parentes i historien

Optiska lagringsmedier lever en tynande tillvaro utan några större förhoppningar framtiden, vad branschen än vill påskina. Trenden inleddes av att cd-skivan ersattes av MP3-filen, och på den vägen bär det.

Blu-ray framhålls som det lagringsformat som tar högupplösta filmer ut till vardagsrummen. Konkurrenten HD DVD kastade in handduken i början av 2008, och med den storsäljande spelkonsolen Playstation 3 som fanbärare hoppas förespråkarna ersätta den till åren komna DVD-skivan.

Trots att spelare blir allt billigare och fler filmer dyker upp i butikerna sker ingen explosionsartad adoption av det nya formatet. Förklaringen är mycket enkel. Den stora merparten av hushållen har inget behov av högupplöst video. Vid övergången från VHS till DVD var skillnaden mycket mer påtaglig. I blålaserns fall krävs både utrustning och engagemang för att märka av någon förbättring.

Istället är det elektroniska distributionssätt som gör revolution under 2009. Valves Steam och Apples Itunes är fullvuxna kanaler som lätt kan ersätta de fysiska lagringsmedierna både när det gäller programvara och underhållning, och fler alternativ är på väg. Med digital-tv har alla möjlighet att hyra film med fjärrkontrollen.

Det som återstår för Blu-ray är en tynande tillvaro med perfektionister och 40-talister som huvudsakliga kundgrupp. Spelarna kommer med all säkerhet att falla till samma priser som DVD, men de som byter upp sig enbart för blålaserns skull kommer att vara försvinnande få.