Del 2: Framtiden för Republic of Gamers

Nästa stora processorlansering är Intel Core i5 och styrkretsen P55. Kan du berätta om planerna?

– Vi räknar med att lansera ett fantastiskt ROG-moderkort baserat på Intel P55 redan i år. Hur mycket jag än vill berätta om det kan jag tyvärr inte avslöja något än.

Republic of Gamers finns huvudsakligen till Intels plattformar. Nu när AMD Phenom II är lanserad och blivit populär bland överklockare, kommer något nytt ROG-moderkort för AMD?

– Moderkortet Crosshair kom tidigt till AM2, och Crosshair II Formula är en bra plattform. Vi håller på att titta närmare på möjligheterna att utveckla produkter med AMD:s styrkretsar.

Asus Marine Cool fick en del uppmärksamhet av våra läsare. Kan du berätta mer om konceptet?

– Marine Cool-prototypen är faktiskt inte ett ROG-projekt! Vi har fört över flera arbetsprocesser från ROG till andra avdelningar på Asus, och detta inkluderar att bygga och visa upp prototyper för allmänheten. Marine Cool är ett projekt som introducerar komponenter och designer som är nära militärklassning i kvalitetsnivå. Medan ROG är bäst för den som spelar spel eller är på jakt efter prestanda, är Marine Cool den mest robusta datorlösningen som finns.

”Grön datoranvändning” och strömsparfunktioner blir allt viktigare bland dagens miljömedvetna konsumenter. Hur hanterar ROG-moderkorten dessa frågor?

– Strömsparfunktioner har hamnat på dagordningen det senaste året, men Asus har legat i framkant inom området i flera år. Om vi tittar tillbaka på P5B-serien (Intel P965) så talade vi om låg energiförbrukning redan då. Strävan efter gröna datorer är inte reaktionär marknadsföring, utan vi startade det och det har hela tiden funnits med i planeringen.

Tillbaka till Republic of Gamers. Jag talar vanligtvis inte om låg energiförbrukning eftersom detta hade varit som att skryta om bränsleförbrukningen för en Lamborghini Reventon. Vi fokuserar inte på att spara energi med trevägs-SLI och övervoltning, precis som man inte gör när man kör 0–100 på så kort tid som möjligt.

Hursomhelst har vi faktiskt samtliga EPU-funktioner på moderkorten i Republic of Gamers-serien! Trots att det är mer eller mindre meningslöst ur marknadsföringssynpunkt för plattformar som dessa, inkluderar vi EPU för att jag tror att det är rätt sak att göra. Varenda del av ett ROG-moderkort är till för att användas i vardagen, och då är strömsparfunktioner, kompatibilitet med mera, stora fördelar.

Till den sista frågan: Vad är nästa stora trend när det gäller moderkort?

– Trenderna i moderkortsvärlden är tråkiga. Jag kan berätta att nordbryggan kommer att försvinna och att CPU får en större roll. Det kommer alltid att finnas de som hittar på saker att marknadsföra, ”det är stort, det är tufft, det är framtiden”. Varenda tredjeklass moderkortstillverkare hänger på, och det är därför det är tråkigt.

När det gäller Republic of Gamers har fokus flyttats till användargränssnitt och upplevelse. Det stora målet på ROG-avdelningen är att ta fram förbättringar i funktion och interaktion, mycket mer än att bara välja komponenter och sikta på så hög prestanda som möjligt.

Andra stjäl våra idéer, designen på knapparna, designen på kylflänsarna, vattenblock, överklockning i realtid och så vidare. Vi har faktiskt tagit patent på det mesta andra kopierar. Detta visar att vi skapar våra egna trender. Framöver kommer vi inte bara att se ”vad bilen är”, utan på det viktigare, ”hur bilen upplevs”.

Tack för pratstunden, och lycka till med framtida produkter!
– Tack!