Programvara

När installationen är klar, startas ett hjälpprogram som automatiskt ligger överst (bild till höger). Man behöver inte ha igång detta program för att fjärrkontrollen och LCD-displayen skall fungera, men det kan vara smidigt vissa gånger. Däremot är programmet nödvändigt om man vill kunna starta Imedian HD.

Högerklickar man på ikonen får man upp en mängd alternativ, bland annat att gå in i de mer avancerade egenskaperna, ta upp det virtuella tangentbordet eller ändra upplösning, det vill säga sådant som man normalt kan behöva på en mediadator.

Imon Manager som huvudkonfigurationsprogrammet heter, kan lätt startas antingen via den runda bollen eller genvägen på skrivbordet samt ikonen i aktivitetsfältet. Vi kan ställa in lite inställningar gällande "bollen" som dykt upp på skrivbordet. Det är väldigt smidigt att man kan göra denna mer transparent så att man inte blir irriterad på den. "Bollen" har en funktion, men i det långa loppet tror vi att användare kommer att använda andra sätt att nå genvägarna den erbjuder.

Inställningsprogrammet har en mängd möjligheter för den som vill skapa specifika funktioner för fjärrkontrollen i ett speciellt program.

Denna vy låter oss kika, ändra och ta bort vad fjärrkontrollen skall göra när man trycker på en knapp. Det finns grundinställningar för Internet Explorer, MSN samt Windows Media Player. Via import-knappen kan vi lägga till färdiga knappinställningar för populära program som Itunes, PowerDVD, Quicktime Player och Winamp. Det populära Windows-programmet Mediaportal eller mediaspelaren VLC finns till vår besvikelse inte med.

Vidare kan man ställa in vad de olika knapparna på fjärrkontrollen skall göra i Windows eller när man använder ett program som inte har förinställda knappar på fjärrkontrollen. Det finns smidiga inställningar för när en timer skall dyka upp, eller om man vill sätta upp skärmsläckaren.

Det finns också möjlighet att ställa in egna funktioner för knapparna på fjärrkontrollen i Windows, samt att göra makron. Det tar lite tid i anspråk att lägga in egna funktioner, men vill man ha sin HTPC så komplett som möjligt är det helt klart värt det. Dock tror vi att de flesta kommer lägga till funktioner för specifika program, som Mediaportal eller XBMC.

Ljudkortsinställningarna är relativt få, men erbjuder det man ibland kan behöva. Vidare finns det inställningar för RSS-feeds och webbradio (något vi skall undersöka senare i artikeln).

De lite mer intressanta inställningarna finns i den tredje kategorin. Det är här som vi kan reglera LCD-displayen på Multimedia Station Premier. Först och främst kan vi välja vilket program som knappen App Launcher på fjärrkontrollen skall starta. Panelen för LCD-displayen har riktigt mycket inställningar och vi kan inte gå igenom dem alla här. Ett litet urval på inställningar:

  • Ändra teckensnitt, storlek på texten på LCD-displayen

  • Justsera kontrast

  • Ställa in när EQ:n skall gå igång samt en mängd inställningar för denna

  • Göra så att LCD:n visar när man får e-post

Vi skall senare i artikeln visa hur LCD-displayen fungerar. Programvaran för inställningarna är relativt enkel men kanske något oöverskådlig. Speciellt att skapa knappfunktioner i program känns lite onödigt klurigt.

Programvaran som följer med enheten heter Imedian HD och fungerar som ett gränssnitt mot filmer, bilder och annan media. När man startar programmet första gången kommer man direkt in till huvudmenyn där man kan välja att titta på filmer, bilder eller spela upp en DVD och så vidare.

Knapparna som sitter på enhetens framsida fungerar utmärkt att använda med Imedian HD.

När man går in på en kategori startar automatiskt en grundinställningsguide som går igenom det viktigaste, exempelvis var ens musik ligger. En liten konstig detalj är att programmet finns på både finska och norska, men inte svenska. En annan störande detalj är att Imon-programmet (den runda bollen) måste vara igång för att man skall kunna starta Imedian HD. Vi lyckades heller inte ställa om musikmappen till någon annan än Min musik som ligger i ens profilmapp – mycket irriterande.