Slutsats

Att jämföra två operativsystem med varandra är inte helt lätt, främst eftersom resultaten kan variera en hel del beroende på vilka komponenter som används i datorsystemet. Ett så pass nytt operativsystem som Windows 7 har ännu inte mogna drivrutiner och därför kommer förmodligen resultaten att förändras i takt med att uppdaterade versioner släpps av tillverkarna.

Prestandamässigt är Windows 7 en blandad upplevelse. Operativsystemet visar framfötterna i PCMark Vantage, men resultatet återspeglas inte i andra programtester som X264 och WinRAR. I det förstnämnda fallet handlar det om så pass små prestandaskillnader att det varken går att säga bu eller bä, men i det sistnämnda gäller det hela 14 procents fördel till Vista – vilket får oss att misstänka problem med drivrutinerna.

Det är först i speltesterna som Windows 7 visar framfötterna. Spel är något som historiskt sett fungerar bättre i äldre operativsystem där drivrutinerna trimmats till fulländning, men Windows 7 klarar ändå av att klå Vista i alla fall utom ett.

Testerna av själva operativsystemet med siffror för uppstart, nedstängning, nätverk, minnesanvändning och multitasking bjuder på en blandad kompott. Nätverksprestandan har förbättrats markant till glädje för många och både minnesanvändning och multitasking är bättre än tidigare. Det enda som egentligen är värt att anmärka på är att Windows 7 startar upp långsammare än Vista, men även detta kommer förmodligen att förbättras med tiden.

För att runda av och avsluta artikeln har vi sammanställt ett diagram som visar prestandadeltat från Vista. Procentsatserna är således angivna med Windows Vista som utgångsläge (nollpunkt). Siffrorna har avrundats till närmaste heltal och resultat under en procent har räknats som noll eftersom osäkerheten vid mätningarna är för stor (resultatet kan variera vid varje körning).

Slutligen kan det konstateras att Windows 7 vinner 60 procent av testerna, Vista 20 procent och att det står oavgjort i resterande testrundor. Inte illa för ett operativsystem som inte ens hunnit ut till butikshyllorna!