Slutsats och sammanfattning

Mot bakgrund av Nvidias presentation är det kanske inte så konstigt att GF100 är försenad. Medan konkurrenten AMD byggde ut den äldre grafikprocessorn RV700 i Cypress (Radeon HD 5870) har Nvidia tagit fram en ny arkitektur som anpassats för framtidens spel.

I praktiken innebär det att GF100 är en massivt parallelliserad processor som kan användas till mycket mer än att bara rita pixlar på skärmen. Det inkluderar givetvis fysiksystemet PhysX, men även avancerad AI och en försmak av raytracing i realtid – en teknik som tidigare varit reserverad för filmer.

Nvidia är dock hemlighetsfulla om den grafikkortets prestanda. I stora drag avslöjas endast övergripande siffror, som att GF100 är ungefär dubbelt så snabbt som föregångaren GT200.

Desto mer imponerande är uppgifterna om hela åtta gånger bättre geometrisk prestanda. Fler trianglar per sekund innebär att spelutvecklare kan använda mer komplexa modeller och att spelvärldarna blir mer verklighetstrogna. Kanske kommer vi att få se spel med Hollywoodliknande kvaliteter inom en snar framtid.

Höjdpunkter

För den som inte orkat rota igenom alla detaljer följer en punktlista med de viktigaste nyheterna i GF100:

  • TSMC 40 nm, ca 3 miljarder transistorer

  • ny arkitektur (Fermi)

  • 512 st. CUDA-kärnor

  • 384-bitars minnesbuss, GDDR5

  • DirectX 11, 32x CSAA, PhysX och 3D Vision Surround

  • generellt sett dubbelt så snabb som Geforce GTX 285

  • fyra gånger snabbare än GTX 285 i PhysX, AI och raytracing

  • åtta gånger högre geometrisk prestanda än GTX 285

Månader kvar till lansering

Trots att Nvidias presentation tog nära åtta timmar från början till slut så saknas en del uppgifter, bland annat de slutgiltiga klockfrekvenserna. Detta beror enligt uppgift på att hastigheterna ännu inte är satta och att ingenjörerna fortfarande arbetar med att optimera hårdvaran.

Inte heller några siffror för strömförbrukningen har släppts till omvärlden. Med tanke på grafikkortens utformning och de extra strömkontakterna (6+8 pinnar) bör dock GF100 vara i närheten av Geforce GTX 285, det vill säga drygt 200 W.

När det gäller lanseringsdatumet har Nvidia ännu inte uppgivit något officiell tidpunkt. SweClockers välunderrättade källor talar dock om att de första testexemplaren skickas ut till medier i februari och att grafikkortet lanseras officiellt i slutet av det första kvartalet. Den som planerar att uppgradera till Geforce GF100 får således hålla ut ett tag till.